"Бърза помощ" иска повече варненци от преброяването

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:04 / 22.02.2011
1452
Екипът на "Бърза помощ" във Варна с притаен дъх очаква какво ще покажат резултатите от националното преброяване. Ако се окаже, че градът е по-голям, то и щатът на лекарите ще се увеличи. "Здравното министерство ще ни осигури пари за повече спешни екипи, но дали ще се намерят колеги, които да приемат работата?!", коментира шефът на Центъра за спешна помощ д-р Мая Рашева. В този смисъл навременна е идеята по-голямата част от обслужващите пациентите с линейки да са фелдшери, а не доктори. "Мястото на лекаря е в централата, където се разпределят сигналите според тяхната тежест, както и в реанимационните екипи, тъй като това е висококвалифициран труд, който освен всичко е и скъп", допълва тя. Същевременно фелдшерите, или т.нар. парамедици, познати ни от докторските тв сериали, са обучени не само да спасяват живот, но и да предписват лекарства за определени състояния. "Тук обаче излиза проблем с това, че вече не се обучават такива кадри. Друг е въпросът, ако се възобновят обученията, дали ще има желаещи, като се имат предвид стресът и заплащането в "Бърза помощ", допълва д-р Рашева.

И все пак тя е оптимист, защото ако от години се говори за парамедици, то сега за първи път има политическа воля за реализиране на идеята. Или по-скоро към възстановяване на професията фелдшер, както е било преди години. По данни на д-р Рашева такива специалисти се броят на пръсти. В деветте филиала на "Бърза помощ" за област Варна работят около 40 фелдшери.




Източник: в. "Народно дело"

Виж коментарите (0)

Още по темата (86):
04.03.2015 Според ЦРУ в България вече живеят под 7 милиона души
13.08.2014 Варна продължава да е трета по население, увеличи се с 1131 души
26.03.2014 НСИ с критики към преброяването: Броят на населението е надценен
29.03.2012 НСИ: Селата ни изчезват, семействата се топят
11.01.2012 България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване
21.07.2011 1,2 % от населението на Варненска област е с чуждо гражданство
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).