ЦЕРН изгражда физична лаборатория във варненската обсерватория

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19 / 19.10.2008
729
Физична лаборатория с иновационни системи ще бъде изградена на територията на обсерваторията и планетариума „Н. Коперник" във Варна с помощта на ЦЕРН и с финансови средства от общинския бюджет на Варна. Това се договориха председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов и административният мениджър на ЦЕРН Максимилиан Метцгер. Двамата се срещнаха и разговаряха в края на едноседмичното обучение на група варненски учители по физика, което се състоя в лабораториите на ЦЕРН на границата между Франция и Швейцария.

В ЦЕРН Метцгер и Гуцанов подписаха меморандум за сътрудничество, благодарение на който ще бъде съставена програма и ще се осигури бюджет за обучение на български студенти по физика в ЦЕРН. Бе договорено и участието на варненски фирми, занимаващи се с високи технологии в производствения процес на някои от уредите, необходими за работата на европейския изследователски център. На територията на ЦЕРН се намира големия адронен колайдер, с който учените се надяват да открият най-малката градивна частица във Вселената - X бозон.

33 учители от Варна бяха на едноседмично посещение в лабораториите на ЦЕРН. Те са първата група учители, които получават възможност за обучение там. За пръв път администрацията на европейския център създава програма за обучение на учители изцяло на български език. Обучението на учителите и престоят им в чужбина бяха осигурени с помощта на председателя на ОбС. Програмата за обучение в ЦЕРН вероятно ще бъде включена в общинския бюджет за образование още следващата година, обеща зам.-кметът по образованието Коста Базитов.

„Открихме нов път за физиците на Варна и с г-н Базитов само можем да ви оказваме помощ, за да продължите в тази посока", заяви в края на обучението Борислав Гуцанов. „ЦЕРН е отворен за сътрудничество с вас, тъй като организацията е не просто ЦЕРН. Тя съществува благодарение на страните участнички в проекта. Благодаря ви за мотивацията, ентусиазма и интереса, с който дойдохте тук", каза административният директор на центъра Максимилиан Метцгер.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).