Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цените на черната и бяла техника във Варна намаляват, търговци пред фалит
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 15.04.2011Коментари (0)1693
© Varna24.bg
Цените на черната и бялата техника във Варна вървят рязко надолу. Покрай отънелите джобове на клиентите почти никой не купувал такъв тип стоки и много от магазините са пред фалит. Тези, които все още се държат пък, правят големи намаления на артикулите, като работят почти без печалба, само и само да се продадат стоките.

"За да не фалираме, сме намалили цените на всички стоки почти до абсолютния минимум. Някои по-стари артикули пък направо ги продаваме под себестойност, само и само да можем да ги пласираме. Въпреки всички усилия обаче клиентите ни намаляват все повече и повече. Хората нямат пари за храна, а какво остава да мислят за нова техника", коментира Иван Стоянов, собственик на малък варненски магазин за черна и бяла техника.

Според него преди рецесията някои от клиентите са пазарували от него почти винаги когато излезе по-нов модел на дадена стока, за да се възползват от повечето екстри и по-голямата енергийна икономичност. "Въпреки че старите им уреди не се бяха развалили, те купуваха нови, за да са в крак с модата, пък и да пестят ток", обясни Стоянов. Търговецът обаче допълва, че откакто семейните бюджети били свити драстично, такъв тип техника се купувала само в краен случай - ако даден уред се развали и не може да бъде поправен. Бизнесът не върви, категоричен е той.

Именно рязко намалелият клиентопоток е основната причина за голямото падане на цените. Така например LCD телевизор, който допреди няколко месеца е струвал 1800 лв., сега е на цена едва 1547. Простите сметки показват, че разликата е над 250 лв. Нов модел пералня пък от над 700 лв. е намалена на 550 лв., което също е сериозна разлика. Повечето хладилници, климатици, котлони и печки са с поне 100 лв. намаление.

"Ако хората имаха малко повече пари, това щеше да е изключително изгодна оферта, но дори и при тези намаления търговията не върви особено", жалват се търговци.

Оказва се, че най-много клиенти има в магазините за черна и бяла техника втора употреба. Там хората също купуват само ако старият им уред е безвъзвратно повреден, но пък продажбите се случват по-често. Причината е в това, че някои от "second hand" стоките са с над 50% по-евтини, отколкото ако купувате нови.

Макар и в криза, ако ви се наложи да купувате техника, не вземайте най-евтиното. Въпреки отънелите портфейли, когато ви се наложи спешно да купите черна или бяла техника, в никакъв случай не купувайте най-евтиното. То се оказва по-скъпо в дългосрочен план, категорични са специалисти.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: