Централният пазар във Варна стана туристическа дестинация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:49 / 09.06.2011
809
Централният пазар, който сред варненци все още е по-известен като Колхозния, се превърна в туристическа дестинация. Отскоро той е спирка на автобусите с летовници, които кръстосват из морската столица. С миникартички и брошури Централният пазар вече се рекламира сред гостите на около 40 хотела из варненските курорти, съобщи прокуристът на "Пазари" ЕАД Владимир Михалчев.

Инициативата ще продължи през целия активен летен сезон. Благодарение на нея туристите обикалят не само културно-историческите забележителности на Варна и моловете, а и открития пазар. Така руснаци, румънци, германци, англичани, израелци имат възможност да си купят типично български хранителни продукти като розов домат, кисело мляко, пчелен мед, сирене и кашкавал, хляб и подправки. Наред със сергиите за зарзавати върху площта от 10 000 кв. м пазарът привлича летовниците и с магазините си за риба, дрехи и дори злато, обяснява Михалчев. Той се надява организираните турове на чуждестранните туристи да повлияят положително на дребния бизнес, чийто алъш-вериш сериозно западна в резултат на икономическата криза.

Инициативата на "Пазари" следва модела на световноизвестния пазар в Истанбул Капалъ чарши, който тази година навършва 5 века и половина. Очаква се най-късно до 2015 г. в Турция да има 500 мола и макар че търговските центрове са предпочитано място за покупки на комшиите, чужденците пазаруват в Капалъ чарши. Неговите над 4500 щанда са магнит за повече от 100 000 клиенти на ден.
На този успех стъпва и стратегията за развитие на Централния варненски пазар, където търговците се стараят да развързват кесиите на чуждестранните гости с разнообразие от стоки и ниски цени.

Автобусните турове се провеждат едва от няколко дни, но вече се усеща раздвижване на пазара. Покупките на летовниците от курортите явно съживиха търговията, с която изкарват прехраната си много варненски семейства, отчете Владимир Михалчев.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).