Чакаме 200 000 чехи и вижте какво ще направи Варна за тях

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:25 / 04.06.2024
1475
Предстоящият летен туристически сезон и сигурността на чуждестранните туристи бяха сред темите, обсъдени от ръководството на Община Варна с дипломатическите представители на Чехия и Канада. Кметът Благомир Коцев се срещна с посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан, за когото това беше първо работно посещение във Варна. В разговорите участва и Зденка Боевова - почетен генерален консул на Чешката република във Варна.

Посланик Томан информира, че това лято в България се очакват около 200 000 чешки туристи и основната задача на посолството е да гарантира сигурността им по време на тяхната почивка. Кметът Благомир Коцев увери, че туризмът, респективно спокойствието и сигурността на гостите, е приоритет за ръководството на Община Варна. Посланик Томан увери, че екипът на общината може да разчита на подкрепата на посолството за задълбочаване на сътрудничеството и обмяната на опит в СПА и уелнес туризма с участие на собственици на хотели и туристически агенции.

Кметът Коцев сподели за усилията на Общината за подобряване на транспортната свързаност на морската столица както с останалите градове на България, така и с други държави чрез повече редовни и чартърни линии. Спомената беше и съвместната инициатива с кмета на Община Бургас за обединяване на усилията на всички черноморски общини за изграждане на автомагистрала или скоростен път между двата най-големи морски града у  нас.

Кметът Коцев изложи пред чешкия посланик и намерението на Община Варна да изгради индустриална зона край Варна. Той го информира, че има набелязан терен и ресурси за изграждането й. Добави още, че нейният потенциал за привличане на инвестиции би бил по-голям при напълно завършена АМ “Хемус“ и изградена модерна пътна връзка с Бургас. Кметът Коцев коментира, че това са проекти, които ще дадат икономически тласък на целия Североизточен регион, но изцяло зависят от волята на държавата. Той сподели, че Варна има интерес към развитието на аутомотив индустрията - сфера, в която Чехия има добър опит. От своя страна посланик Томан изрази желание да бъде информиран за развитието на подобен проект и заедно с екипа на Община Варна да потърсят възможностите за привличане на чешки инвеститори у нас.

Сигурността на туристите беше тема и на разговорите на заместник-кмета по обществения ред Илия Коев с Жулия Макнийл – консулски служител в посолството на Канада в Букурещ, което работи с граждани на Румъния, България и Молдова. Срещата се организира по инициатива на чуждите дипломати.

България е много сигурна държава и канадските служби съветват нашите граждани да предприемат съвсем рутинни мерки за сигурност, споделиха гостите. Илия Коев благодари, че България, в това число и Варна, е оценена като територия на спокойствие и сигурност и увери, че Община Варна работи в тясно сътрудничество с органите на МВР за предотвратяване на инциденти с чужди граждани по време не само на туристическия сезон.

Виж коментарите (0)

Още по темата (429):
01.07.2024 Варненци, предупредени сте! Екстремни жеги в утрешния ден
01.07.2024 Едни плюят родното Черноморие, други им отговарят "стига сте мрънкали"
01.07.2024 Какво показаха пробите на морската вода при Кранево и Албена?
01.07.2024 Морската вода във Варна завря, вижте колко градуса удари
01.07.2024 Наградиха призьорите от конкурса за туристическо лого на Варна
01.07.2024 Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично задръстване
Още новини от Новини от Варна:
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна
За поредна година: Хиляди българи посрещнаха Джулай морнинг
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).