Чакат одобрение на проект за омбудсман

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 06.03.2009
639
Проект за обществен посредник, или омбудсман, ще бъде предложен за гласуване на следващата сесия на Общинския съвет във Варна. Това стана ясно на заседанието на постоянната правна комисия към местния парламент. Четирима съветници от 5-членната комисия гласуваха и единодушно приеха на свое заседание вчера правилникът за дейността на омбудсмана на Варна.

"Основната му функция ще бъде посредничеството между гражданина и общинската администрация. Смятам, че по този начин проблемите на гражданите ще бъдат решавани в много по-кратки срокове", заяви председателят на комисията и съветник от ГЕРБ Емил Радев. По неговите думи, ако има обществен посредник, даден проблем ще бъде внасян направо в съответната комисия. Той обясни, че омбудсманът ще има и контролни функции. Той ще може да получава достъп до цялата документация на общинската администрация. Дейността му обаче няма да е свързана само с разрешаването на проблемите на гражданите, свързани с общински чиновници. Общинският защитник ще помага на варненци и при решаването на казуси, свързани със сектора на обществените услуги - проблеми с електроразпределителните и топлофикационни дружества, с ВиК и транспортните, или сметосъбиращи фирми.

"В редица случаи хората не са наясно с правата си или пък нямат възможност за адвокат, което ще направи помощта на омбудсмана много ценна", коментира съветникът от "Нашият град" Драгомир Дончев. Ако при работата си омбудсманът събере данни не само за административни нарушения, а и за престъпления, ще може да сигнализира и на прокуратурата.

На заседанието си съветниците взеха решение също и да изпратят писмо до Комисията по финанси и бюджет, за да се предвидят възнагражденията на бъдещия омбудсман и на неговия заместник. Те ще идват от бюджета на общината. "Заплатата на омбудсмана ще е средно две месечни брутни заплати, тоест около 700 лв. Предвидено е той да има заместник, който ще получава 10% по-малко", обясни Радев. Той разясни, че двамата общински посредници няма да получават допълнителни доходи. По думите на Радев, бъдещият омбудсман трябва да е утвърдена и уважавана фигура, да бъде отдаден на работата си. За да бъде избран, за него трябва да гласуват 2/3 от общинските съветници. Като преди това кандидатите ще бъдат номинирани от специално сформирана комисия. Мандатът на обществения защитник няма да съвпада с този на местния парламент, което намалява възможностите той да е поставена фигура, а и не може да членува в политическа партия или синдикална организация.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).