Чакат предложения за оптимизация от училищата в общината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:57 / 04.02.2009
676
Предложения от директорите на училищата за оптимизация на образователната система очакват от община Варна. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по въпросите на просветата Коста Базитов. Ако в Регионалния инспекторат по образованието постъпят някакви предложения, ние ще ги разгледаме, заяви той. Първото оптимизиране на училищната мрежа във Варна срещна известна съпротива. В резултат на него, четири училища бяха преобразувани и се сформираха четири нови. ОУ "Проф. Марин Дринов" се сля с ОУ "Алеко Константинов", вечерната гимназия "Добри Войников" със СОУ "Димчо Дебелянов", ОУ "Хаджи Димитър" с ОУ "Ангел Кънчев" и гимназия "Николай Лилиев" със СОУ "Неофит Бозвели". Техническа грешка спъна планираното обединение на ОУ "Никола Вапцаров" с ОУ "Софроний Врачански". Гафът позволи на директорката на "Никола Вапцаров" да атакува в съда заповедта за преустройство и в момента се чака произнасянето на магистратите.

Подкрепям идеята за отпадане на изпитите за прием след седми клас, каза Базитов относно обсъжданата от просветното министерство възможност за вход да се ползват оценките от външното оценяване. Досега такова имаше за учениците от четвърти и пети клас, през тази учебна година на т. нар. малки матури ще се явяват и шестокласниците, а от следващата година задължителното външно оценяване се въвежда и за седмокласниците.

Ако идеята срещне одобрение, всички кандидат-гимназисти ще държат изпити по математика, български език и литература, които са двата задължителни предмета, подлежащи на външно оценяване. Обсъжда се и възможността педагогическите съвети на гимназиите да определят трети предмет за малка матура, оценката от който да бъде балообразуваща.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).