Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чакат желаещи за амнистия на незаконни вили
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 12.10.2012Коментари (0)1717
Втората амнистия за незаконните строежи едва ли ще породи опашки от желаещи да узаконят имотите си, прогнозира инж. Галин Баев, директор на Регионалната дирекция за национален строителен контрол за Североизточния район. Според него практиката е доказала, че българите предприемат мерки главно, щом "ножът опре до кокала".

Обикновено собствениците се сещат, че са пропуснали законовите възможности за спасяването на нерегламентираните си строежи, чак когато завалят сигнали срещу тях. Най-често жалбите са плод на междусъседски вражди и разпри, припомни инж. Баев.

Той коментира, че от втората амнистия ще се възползват предимно хората, вдигнали незаконни строежи във вилните зони, които вече се превръщат в градски квартали. Собствениците на стопански постройки по селата едва ли предприемат някакви мерки, допусна шефът на местната структура на ДНСК.

Той припомни, че тежката дума за съгласуване на инвестиционните проекти на градежите отново ще бъде на общините. Законовите промени, по силата на които незаконните строежи ще получат втори шанс, обаче няма да спасят имотите с вече започнати производства за премахване, изтъкна Галин Баев.

Узаконяването се отпушва след 3 месеца
Всички, които не са узаконили строеж или преустройство, извършено до 31 март 2001 г., ще могат да го направят. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за устройство на територията. Първата амнистия беше през 2001 г. Тогава се даваше възможност да се узаконяват строежи и преустройства, направени до 1987 г. Както и предишния път, и сега удостоверения ще се издават само ако градежите са били допустими към датата на извършването им.

Парламентът реши амнистията да действа в срок от 12 месеца след влизането в сила на поправките. Това означава, че узаконяването ще се отпуши 3 месеца след публикуването на промените в "Държавен вестник", което се очаква да стане идната седмица.

Съгласно нормативните корекции узаконяването започва по заявление от собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж. В едномесечен срок от постъпване на заявлението длъжностните лица от общинската администрация съставят констативен акт за установяване на незаконното строителство. Въз основа на него изискват необходимите документи и определят срок за представянето им.

За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за амнистия може да бъде издаден на името на всички съсобственици, стига те да не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му.

Амнистията за незаконните сгради няма да важи за строежите, които вече са в процедура по премахване, както и за вдигнатите вили в чашките на язовирите.

Стопанските постройки и селските тоалетни могат да бъдат спасени

Почти 100% от стопанските постройки, в това число и външните тоалетни по селата и селищните образувания, са незаконни. Мнозинството от тези градежи съществуват от десетилетия, но техните собственици не са се възползвали от амнистията за нерегламентираните строежи до 1987 г. С промените, гласувани вчера от Народното събрание те биха могли да спасят имотите си, коментира инж. Галин Баев, директор на РДНСК за Североизточния район. Повод за коментара му се оказа сигнал от жител на авренското село Близнаци, чиято 50-годишна тоалетна на двора ще бъде премахната. Предстои да остана без единственото място в имота ми за удовлетворяване на отходните и хигиенни нужди на тричленното ми семейство, жалва се потърпевшият читател, след като съдът потвърдил решението на РДНСК за събарянето.

На практика строителният контрол просто е приложил закона вследствие на жалба от гневен съсед. Казусът е поредният, който се дължи на междуличностни разпри и имотни спорове.
След като процедурата е тръгнала, тя вече не може да бъде спряна, подчерта инж. Баев и препоръча на гражданите да предприемат мерки по узаконяването на нерегламентираните си градежи, дори и на селските тоалетни, вместо да разчитат на блрагоразположението на съседите си.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: