Част от варненските съветниците излезнали на минус с многото разходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:53 / 09.11.2012
797
По примера на колегите си от Пловдив и София съветниците от ОбС -Варна, предприеха ревизия на правилника за организацията и дейността на общинския съвет в града. Тя бе свързана с разходите на съветниците, които са по повод работата им в местния парламент.

В бюджета на ОбС - Варна за 2012 г. имало заделени средства. След приемането на Закона за държавния служител, съветниците получават доста по-ниско възнаграждение за работата си в комисиите и на сесиите - 130 лв.

Сред тях има хора, които не са заети в частния сектор и си пускат неплатен отпуск, за да изпълняват обществените си функции. Нямало възвръщаемост на тези средства и съветниците излизали на минус. Това стана ясно днес по време на временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на ОбС - Варна.

Съветникът Тодор Мутафов бе подготвил доклад и конкретни предложения. Членовете на всички групи в местния парламент, 14 от 21 от в комисията, се обединиха около тях. Предложенията предвиждат съветниците да могат да харчат месечно средства до 50% от заплатата на председателя на ОбС, която е 1700 лв.

Разходите са строго посочени по пера. Те може да бъдат за бензин на личните автомобили, тъй като всички съветници имат карти за градския транспорт, но пътуват и с колите си. Годишно разходите за картите били от порядъка на 50 000 - 60 000 лв. Често близките на избраниците на Варна давали картончето, на стойност 90 лв. и е без снимка на титуляра, на свои близки. Ако ОбС гласува тази промяна в правилника, съветниците ще отчитат по Закона за счетоводството харчовете си и ще им се осребряват фактурите.

Друго перо, за което те могат да ползват финансово рамо от бюджета на ОбС, е да наемат помещения за срещи с гражданите, ако не разполагат с партиен клуб или общинско помещение.

За да имат постоянна комуникация по мобилните си телефони и с кметската администрация, Тодор Мутафов предложи да влязат в мобилна група, в която да говорят безплатно.

Пари за обучения, консултации със специалисти по важни градски проблеми, сложени за решаване пред ОбС, също ще има. Ако съветниците са харчили от джоба си, ще бъдат възмездени в счетоводството на местния парламент на 15-о число месец по-късно.

Източник: Днес +


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).