Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Червен флаг превръща туристите в бикове
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 20.08.2009Коментари (0)4284
© Impact Press Group
Божидар Тодоров Банков е близо пет десетилетия на плажа край Варна. Охранявал е и хората на властта на брега до бившата база на Министерския съвет и в съседство с таза на ЦК на БКП в курорт Св. св. Константин и Елена. Ветеранът от вишките по морето е на 65 години и е в отлична физическа форма и суперздраве. Той владее до тънкости трудния и отговорен занаят. А сега посвещава в майсторлъка да спасяват удавници при мъртво вълнение и дори в спокойни води 22-годишния си помощник Свилен и студента от Техническия университет Георги. Божо е типичен Овен и, както сам признава, много пъти се е давил, но досега неспасен удавник при него няма. Женен е. Съпругата му Антонина е лекар. Синът му Димитър е завършил военноморско училище и е механик на кораб за далечно плаване

- Божо, имаше ли инциденти тези дни при последното мъртво вълнение? Изненадващо ли се появи и защо уплаши толкова летовници и спасители на плажа?

- Морските хора по народному, а и жаргонно наричат мъртвото вълнение мъртвак. При него вълната за миг те изхвърля към брега, но в следващите 3-4 секунди така те завърта и те дърпа навътре, че няма излизане. Някои го оприличават на морска центрофуга, както писаха вестниците, а други на морско джакузи. Но е страшно за човек, попаднал в хватката на мъртвото вълнение. Държи те от кръста надолу и колкото и да си добър плувец, изпадаш в стрес и паника. Черно море е коварно. Някога византийците са казали, че е прекрасно и гостоприемно, но по-късно турците го нарекли Кара дениз защото са си изпатили с гемиите в него. Вълната ги грабвала и изчезвали от хоризонта.

- Има ли предвестници мъртвото вълнение? Хората познават ли кога се задава, за да се предпазват?
- Преди седмица се появи мъртвото вълнение. През тези години забелязвам, че идва винаги, когато има пълнолуние и през втората половина на август. Тогава времето се обръща. Вечер около 23 часа забелязах, като се облещи една луна и стана кървавочервена. Сърбчето отляво изчезна. Казах на момчетата: "Стягайте се, морето утре ще ни отвори много работа." На другата сутрин както беше спокойно, изведнъж без причина и вятър се появи силно вълнение. Сложих червения флаг, а народът сякаш пощуря да се къпе. Червеният флаг за летовниците е като червения плат за биковете на коридата в Испания, като червения светофар за припрените шофьори на улицата. Туристите идват прегрели глави от нощното пиене и както паркират, така и се бухат в морето.

- Кои летовници са най-недисциплинирани - българите или чужденците?
- След нощен запой няма разлика между нациите. Тези дни спасявахме германец и две рускини. Братушките не са дисциплинирани, както бяха навремето. Но най-изтървани са поляците. А германците се предупреждават за опасността един друг. Свирим като луди и на родните юнаци, че има абсолютна забрана за влизане, а те като слепи и глухи. Изкараме ги от водата, пораздрусаме ги, а те се сърдят: "Повече няма да стъпим на плажа ти". Но българите ги е страх, защото не знаят да плуват. В Германия, особено в бившата ГДР, всичко живо след 5 и 6 години плуваше. Нямаше училище без басейн.

- Защо не слушат спасителите при червен флаг? Как се справят в такива ситуации?
- В Америка, като не се подчинят на спасителите, те са меродавни и служебни лица, викат общинска полиция и глобата е 400 долара. Четох, че има наредба, която предвижда глоби от 200 до 2000 лева, но никой не ги налага. Най-важното е спасителите да бъдат концентрирани и непрекъснато да гледат в морето. Тези, които влизат при червен флаг, ги наричам самоубийци. Извадя ги, пораздрусам ги, а те гледат на кръв. Някои ги връщам от оня свят, без да кажат дори благодаря.

- През годините си пазел и хората на властта от удавяне. Те как спазват правилата, докато са по бански?
- В бившата правителствена станция на Министерски съвет, сега хотел "Европа", преди 1989 г. идваха хора от средния ешелон. Имаше ред и дисциплина. Тогава една ограда ни делеше от базата на ЦК на БКП, сега комплекс "Слънчев ден". Цените бяха народни и еднакви - 18 стотинки сладолед, 25 стотинки 100 г бадеми, 50 стотинки малък коняк, а колата без пари. Спасителите на плажа трябваше да работим и в двете оранжерии към базата. Последният големец, който дойде на проверка, беше Пеко Таков. Завари ни на маса, но не се скара, поиска две препечени филийки. Човекът имаше стомашни проблеми и беше на диета. Цола Драгойчева също е почивала в бившия блок номер 6. След промените Надежда Михайлова се отби в станцията, когато правителството на Филип Димитров падна и сините бяха в опозиция. Поплува в басейна, а шофьорът й заръча да я пазим добре. Александър Йорданов и Венци Димитров плуваха винаги навътре в морето. Трябваше да ги гоня с водно колело, за да ги връщам на брега. Александър Йорданов е наш човек, варненец, но Венци Димитров беше палав във водата. Вдига ни всички накрак, а после не се и извинява.

- Заради свалките на плажа ли наричат спасителите гларуси? Мяркат ли се още шведки?
- През 1964 г. излезе статия в местния вестник "Народно дело" за изловените гларуси след една милиционерска акция пред хотел "Гларус" на Златни пясъци. Бяха арестувани доста нашенци заради неприлично облекло и купон с чехкините. Но спасителите от плажа се измъкнахме тарикатски. Ченгетата хванаха общи работници и цигани заради чейндж. Оттогава тръгна нарицателното име гларуси. А шведките ги няма това лято, удари ги кризата. Казвам на момчетата: "Не бързайте да се жените, шведките ще се завърнат." Навремето най-хубави бяха чехкинчетата - фукарийки като нас. Срещахме се в ресторант "Морски звуци", до който беше чешкият сектор с над 300 бунгала.

- А ти давил ли си се в морето?
- Да. Като бях на 4 години, подхлъзнах се от скала, паднах и не можех да плувам. Спаси ме една жена, но нагълтах много вода. Тежеше ми като камък в корема. След това започнаха тренировките на басейн. Играехме водна топка. В басейна на Варна идваха да тренират с нас като спаринг мамините синчета от София. Сред тях беше Иван Славков. Без да исках, така го лумнах с една тежка топка, че доста време му трябваше да се освести. Като спасител на плажа започнах от гимназията на 1 май 1963 г. пред хотел "Астория". Тогава Златни пясъци беше национален обект и ме освободиха от бригадата на съучениците, които отидоха да копаят. В морето съм се давил, защото удавниците те дърпат надолу, хапят или душат. Поляк ми беше скъсал месо от рамото. Преди десетина години направих своето изобретение - дъска от уинсърф, на която здраво могат да се хванат 7-8 души, и белите стават по-малко.

 

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 10
28.08.2009 »
26.08.2009 »
25.08.2009 »
19.08.2009 »
19.08.2009 »
19.08.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: