Честита Баба Марта, варненци!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:10 / 01.03.2010
867
С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с митичната Баба Марта, е закичването с мартеници.

Обичаят за вързване на мартенички произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Днес празникът е познат освен в България, и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се вързват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се вързват само на ръцете на децата. В България мартеници се вързват още на млади животни и дървета.

Разнообразието от мартенички е огромно. Според вкуса си всеки може да си купи украшението във форма на гривна, гердан, с любим герой, с надписи и мъниста... Не липсват, разбира се, и традиционните - изцяло в бяло и червено, направени от усукани вълнени конци. Да подариш мартеничка на близък човек с пожелание за здраве и късмет коства толкова малко, а струва толкова много! Честита Баба Марта, варненци!


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).