Четирима души с шанс за нов живот след донорска ситуация в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:26 / 01.10.2023
1432
Четирима души получиха шанс за нов живот след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора.

На 29 септември медицински екип от "Св. Марина“ – Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА "Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет "Спартан". Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ "Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА "Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест и благодарности към екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската армия, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).