Чистят разливите на добра воля

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 11.03.2010
950
Отново на доброволен принцип ще работят в следващите месеци от „Поддържане чистотата на морската вода" (ПЧМВ) - Варна. Този път вместо с управлението на отпадъците от корабоплавателната дейност предприятието ще се ангажира на доброволен принцип с включването в почистването на морските води от замърсяване. Ангажиментът на компанията да разполага със средства за ликвидиране на нефтени разливи е отпаднал от началото на тази седмица. Срокът, в който предприятието е подлежало на следприватизационен контрол, е изтекъл във вторник. Съгласно записаното в договора за приватизация предприятието е имало задължението да поддържа определен брой плавателни средства и сили, които да включи в борбата с различни замърсявания. В момента в актива на компанията влизат 5 по-малки нефтосъбирача и 1, с който може да се работи в открито море, каза изпълнителният директор на ПЧМВ Антон Манолов. Оказва се, че от приватизацията до сега предприятието е работило с държавата без изричен договор, позовавайки се само на този за продажбата. Това е и причината не винаги да успяват да получат парите си за проведени операции.

Манолов обаче увери, че ръководената от него фирма, макар и частна, щяла да продължи да изпълнява обществените си ангажименти, още повече, че навремето е създадена именно с цел почистване на морските води. От ПЧМВ вече подготвили писмо до Министерство на транспорта и изпълнителна агенция „Морска администрация", в което ги уведомяват, че ще продължат да поддържат средствата. Ръководството на компанията обаче настоява, ако трябва да се направи работна група, но да се изяснят детайлите около процедурата и плащанията. Манолов получи уверението на изпълнителния директор на ИАМА Сергей Църнаклийски, че ще се работи в тази насока, ако е необходимо дори щели да се направят и законодателни промени. Той също призна, че сега установената процедура е доста мудна.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).