Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чужденци дегустират вина върху каменна кула от Одесос
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 07.04.2009Коментари (0)794
Чужденци дегустират вина, приседнали на пейки, разположени върху древна каменна кула. Да, истина е. Лятото това може да се види на пъпа на морската столица, само на броени метри от хотел „Мусала". Недвижимият паметник на културата се намира в приземието на изба „Варна" и към него се слиза посредством извито дървено стълбище. Правим оглед на място с археолога Теодор Роков от Варненския исторически музей. Слизайки долу, той вещо разяснява: „Тук се касае за кула, която е част от укреплението на древния Одесос, с датировка IV - I век пр. н.е. Тя е била по дължината на крепостните стени." С нас е и сомелиерът на избата Йоана Колева, която обяснява предимствата на белите вина от Североизточния регион. Според археолога мястото е много добре запазено. „Този недвижим паметник по един доста атрактивен начин е включен в интериора", отбелязва Роков.

Друг пример за подражание за опазване и адаптиране на недвижими паметници на културата в съвременна архитектурна среда е хотел „Голдън тюлип". Там гостите, посещаващи хотела, могат да видят от лоби бара добре запазена гробница от римската епоха. „Това е основа с правоъгълен план и полуцилиндричен свод, изграден от добре издялани каменни блокове. Датира от II - III в. от н.е.", казва при огледа ни Роков. Веднага прави впечатление, че гробницата е добре осветена, а в горната й част е поставена разяснителна информационна табела.

С това не се изчерпват недвижимите древни паметници, които са под съвременен покрив. Оказва се, че има още две места, където могат да бъдат видени такива. Едното е в частен клуб в Гръцката махала, а другото точно срещу входа на областната администрация. „При изкопни работи, свързани с укрепване на католическата църква, случайно бяха открити находки от по-ранната елинистическа епоха, така и от по-късната византийска", казва Роков. В профила на изкопа се наблюдавали части от зидарията. Представители на католическата църква обещали, че откритите паметници ще бъдат включени в модерната пристройка към храма. За клуба археолозите знаят, че е съхранена част от постройка от римската епоха.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: