Чужденци неправомерно ползват данъчен кредит, НАП опитва да спре порочната практика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:51 / 26.10.2011
1154
След извършен анализ експерти на НАП установиха, че някои от чужденците, купуващи недвижими имоти в България, се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Според данните на приходната агенция, за тази цел обикновено те регистрират ООД или ЕООД, а покупката на имотите се правят от името на дружествата. При покупки на земя в последствие се декларират направени разходи, свързани със строителство на сгради, ползват се архитектурни и проектантски услуги, СМР, закупуват се строителни материали, обзавеждане.

Анализът на НАП показа, че повечето от тези фирми не извършват независима икономическа дейност, а на практика имотите се ползват за лични нужди на собствениците, т.е. неправомерно се ползва данъчен кредит.

Именно в тази връзка, експерти от Централно управление на НАП разработиха брошура, чиято цел е да предотврати проявлението на риска от неправомерното ползване на данъчен кредит в бъдеще. Тя съдържа информация за условията за ползване на данъчен кредит и начина на третиране от ЗДДС на случаите на употреба на придобити стоки и услуги за лични нужди на собственика и/или други лица, по отношение, на които е ползван данъчен кредит.

НАП Варна се включи в националната кампания, като разпространи брошурата на Нотариалната камара и агенциите за недвижими имоти в града, за да достигне тази информация до крайните й адресати. От НАП се надяват по този начин да се предотвратят бъдещи злоупотреби със средства от бюджета, както и да се информират клиентите за рисковете, които крие неправомерното ползване на данъчен кредит.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).