Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Църквата иска православен център с хотел
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 20.01.2009Коментари (0)795
© Varna24.bg
Варненският и Великопреславският митрополит Кирил разказа за плановете на варненската църква за имотите по черноморието, за строежа на храм в к.к.Св. Св. Константин и Елена, както и своето мнение за желанието на ромите да основат собствена ромска църква.

- Ваше Високопреосвещенство, има ли намерение Варненската епархия да построи нещо мащабно на някой от своите имоти?

- Разбира се, ние бихме построили всичко, което е нобходимо за нормалната дейнсот на Българската православна църква. В това число искаме да създадем условия за младежите. Те да имат центрове, където да могат да се събират и обсъждат православната вяра. Тези места ще се отразят изключително благоприятно за обогатяване на тяхното духовно развитие. Благодарение на подобни центрове децата ще уплътняват времето си и ще се абстрахират от опасните за тях заведения. Ние ще се постараем да откликнем на нуждите на всички, които имат нужда, не само на младежите, но и на децата и старците. В избора си дали да направим защитени жилища, или някакъв друг тип социални заведения, ние ще се ръководим от нуждите на социалните групи в неравностойно положение. Варненската и Великопреславска митрополия има план, в който постепенно да подготви реализацията на тези идеии.

- Имате ли вече някакви готови проекти, или идеи, които смятате да реализирате в близко бъдеще?

- Конкретните проекти, които реализираме към момента, са свързани единствено с набирането на средства и строителството на храма "Св. Прокопий Варненски". Там ще обособим един център, който да съвмести колкото се може повече социални дейности. Всяка една енория в православната църква трябва да има възможност да обхване всички видове помощи, които да предоставя на вярващите. Това включва безплатна трапезария, медицинско обслужване и преди всичко просветна дейност.

- А хотели?

- Да, разбира се, защо не?! В тях смятаме да създадем нормални, съвременни условия за гостите, които ще приемаме по линия на работата ни, която е свързана с разпространението на православната вяра. Независимо дали това ще бъдат студенти, или гости от всички църкви, които ще идват в нашия град. Такъв един хотел би ни свършил голяма работа в дните, когато нашата епархия организира Седмицата на православната книга. Тогава вместо да даваме средства за нощувки на гостите, те ще бъдат настанени в нашите бази. Там всичко ще бъде по-добре организирано и компактно. С Божията помощ и с помощта на много дарители, надявам се, ще съумеем да направим нещо, което няма да има в никоя от другите епархии. Нашата амбиция е да създадем православен център с хотелска база заседателни зали и всичко необходимо за изучаване и разпространение на вярата.

- Какви са намеренията на Варненската енория за църковния имот в курорта Св. Константин и Елена?

- Там смятаме да реализираме манастирски комплекс, без излишни луксове, като басейни, но със зали за конференции. Той няма да включва хотелска част. Разбира се ще има място за гости, както във всеки манастир, но не и от мащабите на един хотел.

- Ваше Високопреосвещенство, преди повече от седмица председателят на Федерацията на обединените ромски общности (ФОРО) Васил Данев изрази желание за създаването на независима ромска православна църква. Тогава той коментира, че е обсъждал този въпрос с Вас и възможността за построяването на православни храмове в районите, населени с ромско население...

- Изразяваме подкрепа за всяко едно начинание, което има за цел да образова духовно ромската общност. Правим всичко възможно за хората, изповядващи православната вяра. В това число влиза тази част от ромското население, която се придържа към принципите на православието. Нашата епархия им предостави много литература. На няколко пъти сме изпращали свещеници, заедно с хор, които са отслужвали християнски тържества и празници, почитани от ромското население. Всичко това се прави, за да могат тези хора да оценят по-добре какво представлява самото православие. Досега никой от тяхната общност не е търсил контакт с Митрополията и не е изразявал мнение или намерение за строителството на нови църкви в районите с преобладаващо ромско население. Въпросът за обособяването на отделна част от православната църква е изключително важен и сериозен. Моето мнение е, че тези намерения, изказани пред медиите от лидера на ФОРО, трябваше първо да бъдат обсъдени с нас. Тези общи приказки, хвърлени просто така в публичното пространство, могат да доведат до манипулации. Не ми е много ясно какво точно са казали те по време на пресконференцията си. От средствата за масова информация разбрах, че са искали да се обръщат към Вселенския патриарх Вартоломей.

Ромските лидери трябва да се запознаят предварително с реда в православната църква и чак тогава да предприемат желаните от тях крачки. Тези крачки тряба да бъдат естествени, нормални, законни и разбира се канонични. С тези изявления и намерения ромските лидери могат да създадат големи проблеми.

- Техният мотив бе, че много роми вършат престъпления, защото не са запознати с божиите заповеди и принципите на православното християнство. Тяхното незнание се дължи на неграмотността им и на не доброто познаване на българския език, коментираха тогава от ФОРО.

- За всичко си има начин. Има ли желание, всичко може да се постигне и да се намери начин да се удерят тези въпроси.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: