Суровите плодове, зеленчуци и фрешове са препоръчителни да се приемат в големи количества през горещите летни месеци. Това каза за "Фокус" Д-р Людмила Емилова, диетолог.
По думите й освен тези храни и напитки е желателно да се консумира често и зеленолистно смути. " Това е смути от зелени листа, които се слагат в блендер, като може да се изцежда някакъв зеленчук и да бъдат направени на гладка каша", коментира д-р Емилова.
Диетологът уточни, че това са вариантите при, които с течността, която е в плодовете и зеленчуците, фрешовете и смутито ще се набавят доста течности през горещите летни дни.
"Това е най-добрата органична вода в която са разтворени много витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и много предпазващи от рак фактори", допълва д-р Людмила Емилова.
По отношение за предпазването на кожата от силното слънце специалистът допълни, че не трябва да се мажем с фактори, които да не предпазят кожата, защото в този случаи витамин D, който трябва да се образува в кожата и е жизнено необходим се разрушава и не се образува нов.
"Той е изключително необходим, за да нямаме ракови заболявания, да нямаме чести възпаления и да имаме здрави кости. Моят съвет е тези, които са по- чувствителни да се излагат на слънце в ранните часове на деня, когато слънцето не е толкова силно и евентуално другото време да са под чадър. Изключително опасно е ако се мажем и се излагаме на силното слънце", посочи д-р Емилова.