Далаверите на таксиметровите шофьори във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:47 / 10.10.2012
1124
Таксиметрови шофьори масово "жилят" пътниците във Варна. Част от колите са снабдени с помпи и по този начин изкуствено надуват сметката на клиента.

Най-често такситата с помпи возят на нормална стандартна цена за града. В морската столица жълтите коли са на тарифи, дневна от 0,79 лв., престой - 0,25 лв.,първоначална такса - 0,99 лв., а нощна се таксува от 0,89 лв., престоя вече скача на 0,35 лв. Таксита ментета са разположени предимно около места, където пътникопотокът е по-голям.

Сигурно на доста хора им се е случвало да се качат, за да ползват луксозната услуга и след изминати 10 метра апарата да покаже 10 лв.  Безизходицата обаче оставя човек без избор и той е принуден да си плати сумата. Това се дължи на повече от едно обстоятелство, но може би едно от тях е липсата на достатъчно ефективен контрол. В същото време от ДАИ твърдят, че правят постоянни проверки, но измамниците не се плашат. От таксиметровия бранш пък настояват подобни измами да се криминализират.

За друг абсурд сигнализира собственик на таксиметрови централи в града по време на заседание на комисията по "Транспорт" към община Варна. Той съобщи за масова имитация на логото и емблемата на централата му. По този начин се заблуждават гражданите и гостите на града. "Получаваме маса от оплаквания за надвзети суми и за лошо отношение на шофьорите. Има и жалби към Комисията за защита на потребителите /КЗП/", каза пред общинските съветници собственикът на централата. По време на заседанието стана ясно, че вече пета година се водят дела за защита на запазената марка, но без резултат. Постъпи предложение от един от общинските съветници общината да регистрира всички законни централи и да раздава стикери на таксиметровите шофьори, но то бе отхвърлено, защото местната администрация няма общо с таксиметровите централи. След дебати бе решено жалбата да се разпрати до КАТ, ДАИ и КЗП от една страна и до администрацията, от друга, като след това се проведе заседание с техни представители и отново се обсъди темата.

И по този начин докато проблема бъде решен на хората не им остава нищо друго освен да бъдат внимателни на какви таксита се качват. Те трябва мнително да следят апарата и при разминаване да съобщят на съответния орган. Другият вариант е да си извикат такси по телефона, за да бъдат сигурни, че ще ползват услугите на таксиметровата централа, на която са звъннали. Лошо е за чужденците, които пристигат в морската столица и спират първото видяно такси. На тях няма кой достатъчно задълбочено да им обясни за местните далавери на таксиметрите. Така те са принудени да плащат безбожни сметки и едва ли остават с добри впечатления за таксиметровите услуги в морската столица.

Източник: Днес +


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).