Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Данаил Добрев: Православният център ще помага на бедните и вярващи хора
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 08.04.2010Коментари (0)6590
© Impact Press Group
Основната цел на учителите и богословите в Просветно-православния център е да предадат на децата християнските и морални ценности, за да ги предпазят от наркотиците, престъпността и сектите и да възпитат добри и стойностни хора. Това каза епархийският съветник към Варненската и Великопреславска митрополия Данаил Добрев, който заедно със съветник Юлиан Гендов по своя идея и средства, с благословението на Варненската и Великопреславска митрополия, създадоха Православно-просветен център във варненския квартал „Чайка", блок 189.

Тази инициатива показва, че все още има добри и качествени хора, които наред с бизнеса си и с всичко друго са готови да подпомогнат добри идеи. С този център се поставя началото, защото ще се работи и в останалите квартали на Варна да бъдат открити такива центрове, които да подпомагат бедните и вярващи хора. Според Данаил Добрев вярата вярата е тази, която е помогнала на България да върви напред в годините на робство и на преходи.

„Целта ни като съветници ще бъде тази, в периода на нашия мандат да се изградят още такива центрове във Варна", каза Данаил Добрев и добави, че е нужна финансовата помощ и на други вярващи християни. За събиране на средства към Варненската и Великопреславска митрополия е открит фонд за подпомаане на просветния център. В неделното училище към просветния център безплатно всяка неделя преподаватели и богослови ще преподават на децата вероучение и богословие. Ще се прожектират филми с религиозна тематика. В центъра ще се провеждат и подготвителни курсове за кандидатстване в гимназиите и във висшите училища, както и за явяване на държавните зрелостни изпити.

По думи на Данаил Добрев подборът на децата ще бъде на случаен принцип. „Всяко едно дете на бедни родители, независимо дали е от християнско семейство или не, ще има възможност да посещава подготвителните курсове", каза Добрев. Таксата за уроците, която ще плащат децата, е пет лева. Останалата сума за преподавателите ще бъде осигурена от епархийските съветници и от други християни, които желаят да подпомогнат този вид дейност. Записванията за участие в неделното училище и курсовете вече започнаха в офиса на фирма „Евъргрийн" всеки делничен ден от 10.00 до 17.00 часа.

На социално слаби и възрастни граждани в помещение до просветния център се предлага и безплатна храна. Обедното изхранване на бедни миряни е с топла супа и четвърт хляб. „Идеята е на социалната българо-немска асоциация „Свети Андрей", която от 15 декември осигурява храна на сто души, но за жалост техните възможности са до 15 април. След тази дата в социалната кухня ще се изхранват петдесет души, с финансовата подкрепа на епархийските съветници Данаил Добрев и Юлиан Гендов към Варненска и Великопреславска митрополия.

„Да не забравяме никога: има Православие у нас, има и български народ, няма Православие, няма и български народ", каза Данаил Добрев.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: