Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Данчо Симеонов почете празника на ромите
Автор: Екип Varna24.bg 17:23 / 08.04.2011Коментари (0)1629
Областният управител на Варненска област Данчо Симеонов бе специален гост на честването на Международния ден на ромите, 8 април, което Община Каварна организира в партньорство на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси и 15 ромски организации.

Визитата на г-н Симеонов бе и в отговор на поканата на кмета на Каварна Цонко Цонев. За последните години в ромския квартал в Каварна са вложени 7 милиона евро. В рамките на празника бе организирана кръгла маса на тема "Ролята на местните власти в провеждането на политиката за интеграция на ромите и взаимодействие с останалите заинтересовани страни с участието на представители на Сдружението на българските общини, кметове и активисти от граждански организации.

"Това, което се пише за ромите може да види в Каварна и не е необходимо да се търсят добри практики в Европа", сподели в приветственото си слово областният управител на Варна Данчо Симеонов и допълни, че кметът на Каварна Цонко Цонев е пример за подражание в тази област. Форумът бе организиран и от желанието на Община Каварна да сподели своите забележителни успехи в социалното включване на местната ромска общност и да ги направи модел за други общини в страната.

Участниците в кръглата маса се съгласиха с твърдението, че за двадесет години са написани много стратегии за интеграция на ромското население в България, които не са приложени на практика. За разлика от Каварна, където коалиция от неправителствени и други ромски организации са обединили усилия в партньорство с местната власт. Според кмета на Каварна Цонко Цонев ключът към успеха за интегрирането на ромите е в осигуряването на работна заетост, чувствително подобряване на инфраструктурата, здравеопазването и образованието.

"Всички процедури трябва да са законни и съгласувани с местните и държавни власти. Да се движим по правилата за да може да се кандидатства за средства от европейски фондове", заяви присъстващите областният управител на Варна Данчо Симеонов. Според него наближава следващият период за кандидатстване по оперативни програми на ЕС, затова тези дейности трябва да бъдат предварително заложени в програмата за изпълнение.

"По този начин общините ще бъдат финансово облекчени и по-лесно ще могат да се реализират различни проекти. Подобна инициатива вече е предложена на кметове от Варненска област. Не на последно място Данчо Симеонов подчерта и ролята на местната законодателна власт в целия процес на решаване на проблемите на ромското население у нас. Част от общините във Варненска област вече работят по почина на Каварна, макар, че има още какво да се желае. Присъстващите на кръглата маса приеха предложението на зам.-областиня управител на Добричка област д-р Катя Ганова подобен форум да бъде организира на национално ниво и да бъде изработен документ за действие от всички заинтересовани страни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: