Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Даниела Петрова оглавява кандидатурата на Варна и София за Европейска столица на културата
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 11.12.2011Коментари (0)834
Предложението е на варненския художник Георги Пехливанов - Интрото, който нашумя с проекта си за монтиране на стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия в София. Творецът настоява и всички агенти и доносници на някогашната ДС, разкрити от Комисията по досиетата, да напуснат незабавно Инициативния комитет "Приятели на София - Европейска столица на културата"

Председателят на парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова трябва да бъде поканена да оглави Инициативния комитет за издигането на обща кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата за 2019 година. Варненската депутатка ще съумее да организира мощна и ефективна кампания за лансирането на предимствата на общата кандидатура, а в това благородно начинание ще и помагат и най-изявените творци, интелектуалци, хора на изкуството, общественици, както и представители на бизнеса от София и Варна, които ще се включат в Инициативния комитет за издигането на съвместната кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата. Предложението морската ни столица и София да излязат с единна кандидатура за Европейска столица на културата - 2019, а шефката на парламентарната Комисия по културата Даниела Петрова да бъде помолена да оглави Инициативния комитет за издигането на печелившата обща кандидатура, е на авангардния художник от Варна Георги Пехливанов - Интрото. Творецът стана популярен неотдавна със смелия си проект за вдигане на модерна стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия в София по подобие на тази пред Лувъра.

Членовете на бъдещия Инициативен комитет за издигането на съвместната кандидатура на София и Варна за Eвропейска столица на културата трябва да са съгласни да работят напълно безвъзмездно в подкрепа на каузата двата града да бъдат избрани заедно за Евро столица на културата за 2019 г., категоричен е Интрото. В този Инициативен комитет обаче не бива да се канят хора, свързани с бившата Държавна сигурност, убеден е художникът. За моя огромна и неприятна изненада в Инициативния комитет "Приятели на София - Европейска столица на културата", който бе сформиран тази пролет, най-неочаквано се озоваха и неколцина агенти на някогашните тайни служби на Тодор Живков, а това опорочава, съсипва и компрометира хубавата европейска идея, обяснява мотивите си Г. Пехливанов - Интрото. В един такъв важен момент, когато ръководителите на външното ни министерство и новоизбраният президент Росен Плевнелиев обещават да направят всичко необходимо за отзоваването на посланиците - агенти на ДС, и полагат сериозни усилия България да има своята модерна дипломация, която да се ползва с доверието на нашите партньори от стратегическите държави, направо е скандално и обидно да се борим за Европейска столица на културата, включвайки в инициативните комитети хора, обвързани с мрежи на зависимост от тоталитарните държави и техните тайни служби, подчертава Интрото.

Според варненския художник Георги Пехливанов - Интрото на практика няма по-логичен и печеливш ход от това градовете София и Варна да излязат с обща кандидатура за Европейска столица на културата за 2019 година. "Въпреки че във Варна нямаме още толкова много престижни галерии и концертни зали като в София например, морската ни столица също има своите предимства, тя е фестивален град с традиции и е много посещаван курорт, градът ни разполага и с модерна хотелска база. Аз отсега съм убеден, че с обявяването и на Варна за столица на културата тази леглова база ще бъде заета не само през краткия летен сезон, а и почти през цялата година, интересът към красивия ни град от страна на чужденците ще нарасне многократно", обяснява Георги Пехливанов - Интрото.

Светът се тресе от криза и финансова нестабилност, а това налага да взимаме мъдри, добре премислени решения, да не се изхвърляме в грандомански Пи Ар акции и скъпи рекламни кампании, да харчим всеки лев разумно и да търсим възвръщаемост на вложените инвестиции в културни проекти. С издигането на единнна кандидатура на София и Варна за Европейска столица на културата - 2019 г. безспорно ще направим най-правилния избор, това ще е направо удар в десятката, категоричен е художникът Георги Пехливанов - Интрото, който планира да направи група във фейсбук в подкрепа на тази кауза.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: