Даряват книги на варненски библиотеки, читалища и университети

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:36 / 10.02.2011
754
"Да опознаем историята" е мотото на национална дарителска кампания, организирана от Женската либерална мрежа, която ще бъде представена на 17 февруари във Варна от Анелия Атанасова - председател на неправителствената организация. В музея на Възраждането на представители на библиотеки, читалища, университети и др. ще се връчат комплекти от книги, посветени на "Епохата Фердинанд".

По тази инициатива работим четвърта година в партньорство с историци, художници, ландшафтни архитекти, академични среди, сподели Анелия Атанасова. Цар Фердинанд не може да се определя единствено с яростно отрицание, преди да се познават делата му, преиначавани до скоро.

Само документи от личния архив на монарха, дарени преди 4 години от Симеон Втори и сестра му Мария Луиза, съдържа новата книга на Ивайло Шалафов- главен асистент в богословския факултет на СУ "Климент Охридски".

Двуезичното издание- на български и английски, ще бъде представено във Варна на 17 февруари. В него са публикувани за пръв път снимки, писма, документи, архиви от протоколни събития под заглавие "Цар Фердинанд Български- верност и постоянство". Личният девиз на царя е белязал пътя за приобщаване на държавата ни към Европа, е мнението на Анелия Атанасова.

Тя организира участието на българска делегация за честванията на 150-годишнината от рождението на Фердинанд в замъка Кобург. В Германия проявите, посветени на паметта на българския цар, са започнали още през октомври 2010 г. и ще имат кулминация в дните около рождената дата на монарха- 26 февруари. Поклонение, изложби, конференция с участие на учени от цяла Европа са в програмата за Кобург.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).