Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца мизерстват в порутен дом
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 08.01.2009Коментари (0)903
Шест невръстни деца раснат основно под грижите на възрастната си баба и на милозливите съседи от ромската махала във Варна. До дома им се стига по обичайните криви и тесни улички в района под стария хлебозавод. По стръмната и разкаляна пътечка, по която трудно се разминават двама души, към обитателите на дома ни води вуйчото на безгрижната майка - Иван Василев. "Навремето тази къща аз съм я правил. Оставих я на племенницата Тодорка Борисова Георгиева да живее с мъжа си, защото имат много деца. Да, ама елате да видите на какво прилича домът ми сега", не спира да обяснява по пътя той.

Малки къщурки, вероятно с още по-малки стайчета са застроени плътно една до друга. Озоваваме се в един от тези домове - студът отвън се е пренесъл и вътре. Вратата зее, а първото помещение до нея е с изкъртени прозорци. Мивката също я няма, изкъртено е до тухла. Срещу нея е тоалетната - без покрив и с изтърбушени тръби, по които някога е текла вода. В импровизирания хол луксозен диван, малко прозорче от алуминиева дограма и автоматична пералня напомнят за съвременните екстри. Но дотук. По средата на стаята висят кабели и разклонители, под които децата спокойно минават. Купчина дрехи, натрупани на земята, допълват картинката. В третата стая са бабата и децата. До нея стигаме през врата, от която е останала само рамката. За да се запази някаква топлина, през вратата е преметнато вълнено одеяло - уж да спира студа. В стаята възрастна боса жена се разплаква като ни вижда. До нея е двегодишно момиченце - босо, стъпило на студения под, само по пликчета и фанелка с дълъг ръкав. Нагъва филия хляб. Не спира да яде през цялото време докато сме там. Разбираме, че двата хляба преди малко е донесъл комшията. Защото бабата и децата примирали от глад. Върху печка на дърва е сложена електрическа печка с два реотана, на която обитателите на мизерната стая се топлят и си припичат филийки.

Свряна до баба си Тодорка Миланова е десетина-дванайсетгодишната Елена. Като ни видя, тръгна да търси братята и сестрите си и повече не се върна. "Отпреди Нова година ги няма никакви - нито внучката ми Дора, нито мъжа й. Оставят ме редовно сама с децата, но и те не ме слушат, бият ме. Добре, че са комшиите да ни помагат да изхранваме малките", нарежда баба Тодорка, на която е кръстена скандалната внучка.

След малко заедно с дядо Илия пристига четиригодишният Иван. Момчето е добре облечено, но изглежда постоянно пребивава при възрастния човек. Той най-често прекрачва прага на дома им и им носи храна, обяснява вуйчото. На всичкото отгоре дядото е загрижен и за сериозен здравословен проблем на момченцето, но майката нехае и затова. "Нощем се пробужда и почва да плаче, докато спим. И аз какво да правя, започвам да го разтривам и да го успокоявам", казва съседът.

"Дора е комарджийка - взема парите, които ми дават за пенсия и изчезва. Не ми оставя за хляб дори", приплаква възрастната жена. "Последният път й прибрали личната карта, за да й вземат пенсията, нали изплащаха допълнителни пари. Сега я лъжат, че ще й дадат пенсия чак март, защото през декември дали две наведнъж", нарежда вуйчото. Той ни обяснява, че Дора е запалена по ротативките, профуквала всичко на тях, а компания й правел и мъжът й. "Сега пак е бременна, пък тези деца не поглежда.

Две от дъщерите й се ожениха по на 14 г. Да не мислите, че е от хубаво", допълва вуйчото - Иван Василев. "Всичкото го прави, за да взема детски, пък после кой ще гледа децата, не я интересува", вещо казва роднината. "Навремето майка й я захвърли при мен докато беше на 5 дни. Аз я отгледах", не спира да нарежда заедно със сина си възрастната жена, която сега трябва да гледа шестте невръстни рожба и на внучката си. Оказва се, че 7-годишният Сашко е при комшиите. Момчето пристигна до вратата на къщата, но като видя, че вътре сме доста хора не пристъпи прага. 13-годишната Гинка и Мартин така и не можахме да видим. "Останалите деца бягат при съседите, бабата спи ей тука на пода, кой ще стои на тази мизерия", допълва кръщелник на старата жена, който също се казва Иван. Единият от прозорците на стаята, в която иначе има два луксозни фотьойла е счупен, а на негово място е закован шперплат. Въпреки това температурата в стаята е много ниска, но никой като че ли освен мен не се впечатлява, че 2-годишната Сияна е полугола и боса. А е хубаво дете, както казва дядо Илия: "Язък за хубавите деца, ще ги похаби!"

На изпроводяк излизаме от къщурката и Иван Василев ни обяснява, как навремето я е построил и всичко било както трябва, но сега иска да се върне отново тук, за да гледа майка си. В това време, подочули, че в махалата има камера пристигат 4-5 комшийки. И започват да ни подпитват откъде сме, кои сме и присмехулно да ни гледат. На въпроса дали майката си гледа децата едната е категорична: "А, че гледа ги ам, как". На въпроса къде е сега Дора и защо от седмица я няма, отговорът бе повече от логичен - "Сигурно има някаква работа и си я върши", явно всичко останало е по-важно от децата. Друга от довтасалите и разочаровани, че няма камера жени, влезе в къщата и бързо-бързо излезе. "Това на нищо не прилича", беше репликата й след като видя в какви условия растат децата.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: