Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" разказаха приказка с рисунки
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 11.12.2015Коментари (0)799
© Черно море
Деца от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" разказаха приказка с рисунки с помощта на библиотекарите от Детския и средношколски отдел на РБ "Пенчо Славейков".

Учениците от III и IV клас разбраха що е то - камиши бай театър. Училище "А.С.Пушкин" е един от партньорите на библиотеката в проект по програма Еразъм +, който цели да насърчи разказвателните умения на децата. Инициативата обедини институции от България, Португалия, Австрия, Полша и Кипър. "Използваме различни форми на театър, за да насърчим и стимулираме децата да разказват, да изразяват своя прочит върху дадена история, да пресъздават, да фантазират словесно. С деца от училища и детски градини във Варна разработихме сценки в различни жанрове - драматичен и куклен театър, пантомима, а най-интересен за тях беше почти непознатият в България японски рисуван театър - камиши бай. Децата се запознаха предварително с приказката, която трябваше да представим по този нетрадиционен начин. След това нарисуваха по една или две рисунки с различни сцени от повествованието.

Финалният етап беше представлението, в което те бяха главните участници и показаха своите творби. Най-важно за нас беше в края да поговорим с тях и да ги насърчим да разкажат какво са разбрали и какво ги е впечатлило най-силно от приказката" - разказа за вестник "Черно море" Юлка Николова - завеждащ "Детски и средношколски отдел" в РБ "Пенчо Славейков".

Приказката, която децата представиха беше португалска и се нарича "Рибката, която откри морето". В нея се разказва за една малка рибка, която напуска тесния аквариум, в който живее и тръгва на пътешествие, за да достигне до морето. В приключенията тя се сблъсква с котка, албатрос и други герои.

На въпрос какво ги е впечатлило най-силно в приказката, децата отговориха: "...че котката не е изяла рибката и накрая станала вегетарианка".

"Основната идея, заложена в тази история е, че човек не трябва да се ограничава в рамките на собствения си малък свят, с който е свикнал и в който живее, а да търси непознатото" - каза Юлка Николова. Децата изразиха възхищението си, че малката рибка е проявила смелост да се пребори с всички препятствия по пътя, за да постигне целта си. "Когато се стремиш и насочиш силите си в правилната посока почти винаги нещата се получават", заключи уверено малко момченце от последния чин в стаята на IV а клас.

Рисунките на учениците от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" по приказката за малката рибка ще бъдат изложени в Детския и средношколски отдел на РБ "Пенчо Славейков". Те ще бъдат сканирани и ще бъдат изпратени и до участниците в проекта от Португалия, Австрия, Полша и Кипър, за да могат и децата в техните страни да им се порадват. В Австрия драматизацията на учениците е по българска приказка. Те се казва "Приятели" и е написана от 11-годишната Рая Демирева от Варна, ученичка в Природоматематическата гимназия. В нея се разказва за едно малко жабче, което търси и намира приятели. Всички истории са свързани с водата, която е голямата тема в проекта с нейното екологично, стопанско и символно значение.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: