Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Деца празнуваха Коледа с театър
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 29.12.2008Коментари (0)985
С коледна театрална постановка зарадва децата от ЦДГ „Светулка" ръководството й. Талантливи актьори от Драматичния театър разказаха пред малчуганите историята на малко джудже, търсещо Дядо Коледа. Подобно на тях, то очакваше с нетърпение срещата с добрия старец, за да види какъв подарък ще получи. Преди това обаче трябваше да си намери елха, а след това и коледна украса. Ценни съвети пък му даваше стоножка, до чийто прозорец джуджето се озова, търсейки Дядо Коледа. То получи съвети и от малките зрители, които му подсказваха какво трябва да направи, за да открие добрия старец.

Залата в новия корпус към детската градина се оказа тясна, за да побере най-малките палавници, които станаха първите зрители на коледната пиеса. Тя се хареса и на „по-големите" гости - възпитателките от градината, които пяха заедно с актьорите и малчуганите. Макар и палави и игриви, те заразяваха всеки с усмивките и празничното си настроение. С много усмивки и песен посрещнаха и Дядо Коледа, който пристигна в грейналата в светлини стая, натоварен с два големи чувала, пълни с подаръци. Децата се оказаха добре подготвени за срещата с белобрадия старец. Участвали са активно в подготвянето на коледната украса за помещенията в детското заведение. Вършили са и добри дела през годината, за да заслужат подаръка, за който са мечтали.

Слушали са родителите и учителките си. Всяко дете беше подготвило песничка или стихче, които да изпълни пред Дядо Коледа. Малка госпожичка с плитки пък изпълни стихотворението „Аз съм българче". След като изслуша децата, Дядо Коледа им раздаде подаръците и им пожела да бъдат живи и здрави, много добри и много послушни и през следващата година, за да получат пак подарък. Малчуганите получиха и специален подарък от детската градина - новогодишна картичка, изобразяваща светулка.

Редовно организираме коледно тържество за децата и каним актьори, каза директорката Драга Иванова. Тя обясни, че поради малкото пространство, децата се разделят на три групи, които се редуват. В момента ЦДГ „Светулка" посещават 209 деца, разпределени в десет групи. Част от тях участват в школи по модерни танци народни танци, английски език, рисуване, вокално народно пеене, разказа Иванова. Тя допълни, че седем деца от школата по вокално пеене са участвали в предаването „Нашенци" на радио „Хоризонт", по време на което са изпълнили четири народни песни. Записът се съхранява във фонда на радиото.

Тази година е извършена подмяна на осветлението, като е поставено луминисцентно такова. Миналата година пък е подменена изцяло електрическата инсталация на сградата. Беше много стара и се нуждаеше от подмяна, посочи директорката. Необходимите средства са били осигурени от общината. Тя е финансирала и изграждането на новия корпус, заработил през март тази година. Благодарение на него градината вече приема десет групи, вместо досегашните осем. Всяка от тях разполага с DVD и телевизор, посочи Иванова. Тя допълни, че децата, както и родителите им са доволни от условията в детската градина. Няма оплаквания срещу храненето. При нас е традиция да даваме десерта, който в повечето случаи е плод, преди обяда, каза директорката на ЦДГ „Светулка".

По думите й, към намиращата се в центъра на града градина се проявява голям интерес. Така например през миналата учебна година за прием са кандидатствали около 140 деца. Очаквам и тази година да има голям интерес, заяви Иванова. Тя припомни, че през изминалата година са разширени и преустроени няколко детски градини в морската столица, в резултат на което са открити много нови места. Градът се разширява непрекъснато и трябва да се мисли за задоволяване на потребностите, каза още Иванова. Мнението й е, че новите критерии за прием в детските заведения са целесъобразни. Трябва да има някакви предимства за живеещите и работещите във Варна, посочи тя.

През април тази година най-старата детска градина във Варна чества 80 години от създаването си. По повод юбилея възпитаниците й зарадваха учителите и родителите си с уникален спектакъл, наречен „Смешки в детски дрешки". Ръководството на детското заведение организира книжен базар и изложба-базар, а във фоайето на новия корпус бе подредена изложба на детско творчество „Творим и се веселим". Засаждане на дръвчета, акция по кръводаряване и карнавал на светулките бяха сред проявите, отбелязали 80-годишния юбилей. По повод празника деца от градината връчиха на кмета Кирил Йорданов и рисунка-послание, създадена от тях. Годишнината стана и повод за среща с бивши служители на детското заведение.

През 1928 г. в сградата на тогавашното църковно настоятелство „Архангел Михаил" във Варна е отворил врати приют за деца на възраст от 3 до 8 години. Още тогава там са се занимавали целодневно с 40 деца. През 1929 г. е приет и правилникът за реда и организацията на детското заведение, в което днес се обучават над 200 деца.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: