 © Черно море | Кулинарен празник зарадва децата от ЦДГ 30 "Мечо Пух". Малките готвачи имаха помагачи - майките им. Татковците пък снимаха забавата за спомен.Денят на вкусотиите се проведе за 15-а поредна година в "Мечо Пух", разказа за "Черно море" директорът на детската градина Анна Тасева. Всяка година надсловът е различен - "Да готвим с баба", "Как готвим с тате, когато мама я няма", "Европейска кухня", "Здравословно хранене" и др.
Идеята на инициативата е децата да опознаят различните храни и ползите от тях. Да се научат, че храненето не е само физиологичен процес, но възпитава и естетичен вкус. Да осъзнаят, че е важно качеството, а не количеството. И целият този възпитателен процес да се случи в партньорство с родителите.
Тази година кулинарното шоу премина под знака на сюжетно-приказното вълшебство. Регламентът бе всяка от шестте групи да подготви по две блюда - сладко и солено. Ентусиазираните родители и по-малките дечица направиха сандвичи и украсиха сладки и торти с любимите си герои. Сред шедьоврите им беше таралеж от плодове. Каките и батковците отново с помощта на мамите пък приготвиха шоколадов таралеж и палачинкова торта, а най-големите деца и техните майки измайсториха карта на България от зеленчуци и кокосов Снежен човек.
Всички вкусотийки бяха представени в обща изложба, след което изядени с голям апетит и нетърпение.
Малчуганите се забавляваха докато готвят, но не скриха, че още по-голямо удоволствие им достави яденето. Похапването всъщност бе наградата за децата в Деня на вкусотиите, както и грамотите, които получи всяка една група от директор Тасева. |