Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Децата от дом "Надежда“ като затворници, робуват на железни правила
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 17.06.2011Коментари (1)1986
Децата от дом "Княгиня Надежда" са ограбени не само поради факта, че родителите им са ги изоставили в сиропиталище, но и защото животът им зависи от чиновническо равнодушие. Това е равносметката, до която стигнаха организаторите на националното турне "Родени без любов", както и варненските журналисти, които вчера на пресконференция се червиха от срам пред гостите от Бургас.

"Целта на танцова формация "Петлите" е чрез това турне, за което се готвим две години, да покажем на децата от сиропиталищата, че има добър пример, че ако се бориш, ще успееш", коментира ръководителят на трупата Георги Димитров.

Ето защо на концерта, който ще се състои тази вечер на Амфитеатъра в Морската градина от 20 часа, почетни гости трябва да са децата от дом "Княгиня Надежда". За съжаление обаче те няма да отидат и да видят добрия пример.

"Ще отиде представителна група от ученици, навършили 15 г., тъй като само те имат право да излизат от дома без възпитател", коментира шефът на "Надежда" Върбинка Дончева. Останалите хлапета щели да си останат "у дома", тъй като са под 15 г. и ако искат да излизат навън, трябва да са придружени от възпитател.

"Един възпитател може да изведе най-много десет деца. Не може да се оправи с 25", категорична е Дончева. Тя посочи, че след 16,30 ч. всеки ден екипът, обгрижващ хлапетата, си тръгва и те остават на грижите само на един служител. В този смисъл той не може да напуска заведението, за да придружава част от децата, тъй като другите ще останат сами. Освен това домът работел по предварително уточнена лятна програма, от рамките на която очевидно е трудно да се излезе.

Предвид сложната организация на турнето, в която се включва не само набиране на средства за реализирането му, но и уреждане на разрешение за всяко от 30-те деца, участници в спектакъла, да тръгне на път, обяснението на Дончева звучи абсурдно за "Петлите". "Поискахме да отидем на гости на децата в дома, но директорката заяви, че е заета и можем да отидем от 15,30 до 16 часа, защото имала други ангажименти, а в 16,30 часа си тръгвала", коментира още Димитров.

"Затворническо" лято очаква децата от дом "Надежда". "От 16,30 часа всеки ден и през целите уикенди децата остават само с един възпитател, затова не могат да излизат, освен ако не са навършили 15 г.", коментира още управителката на социалното заведение Върбинка Дончева. По нейно мнение персоналът е крайно недостатъчен, но бройката била определена от стандартите на държавата за такъв тип заведение. Въпреки това тя е направила постъпки за увеличаването му пред социалното министерство, но все още не е получила отговор на молбата си.

"Никакъв проблем няма да се реши въпросът с недостатъчния персонал в дом "Надежда" в полза на децата, стига управителката му да има желание", е становището на шефът на отдел "Закрила на детето" Ана Конукова. Тя посочи, че Върбинка Дончева би следвало да се обърне към община Варна, за да реши проблема с възпитателите, а не към социалното министерство. По повод конкретния случай с посещението на днешното представление, което се организира с помощта на Нешка Робева, организацията е още по-лесна за уреждане.

"В момента в ръцете си държа заявка от фондация "Деца на Балканите", които искат да помогнат на дом "Надежда", коментира още Конукова. Офертата е през цялото лято от организацията да предоставят доброволци, които да работят по два часа с децата. Предложението било изпратено първо до Дончева, а тя го адресирала за одобрение до "Закрила на детето". "Ние подкрепяме подобни инициативи, защото са в помощ не само на ръководството, но най-вече на децата. Управителката на дома има координатите на фондацията и в случая с концерта можеше да им се обади и да ги помоли за съдействие", допълни Конукова.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо ми се струва,че с най-хуманните професии се препитават безчувствени хора?Е,със сигурност има и изключения,но като знаем в какви условия живеят тези деца,защо да не им се достави малко радост и забавление.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: