Децата във варненските детски градини на чешмяна вода от месец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:43 / 01.08.2011
990
Вода от чешмата пият вече месец малчуганите от яслите и детските градини в жегите. Причината е, че се бави резултатът от обществената поръчка за избор на доставчик на минерална вода. Договорът с предишния изпълнител е изтекъл в края на юни. Някои детски заведения все още изразходват последните си остатъчни количества. Последното заседание на комисията е било преди 2 седмици и се очаква общинското предприятие "Инвестиционна политика" да свика трето, но това не било единствената им грижа в момента, съобщават от администрацията. Според публичния регистър поръчката е обявена през май, а според общинари - дори два месеца по-рано. Забавянето идвало от неизрядната документация на фирмите. От дирекция "Образование" съобщават, че стойността на поръчката е над 100 000 лв. С тях трябва да се достави количество течност, съобразено с броя на групите. На една група се падали по 4 галона на месец от по 19 литра всеки. Според служителите нямало забрана от РЗИ да се пие вода от чешмата, така както е било и преди да започнат доставките на минералната преди 2 години.

Освен това изборът трябвало да бъде прецизиран заради необходимостта от ниско съдържание на минерали, които в по-високо количество вредят на детския организъм. Родителите обаче изобщо не са съгласни хлапетата да утоляват жаждата с чешмянка. Повечето звънят масово в общината да питат какво става, а други публикуват коментари във фейсбук от рода на: "За избори ли събирате, господа управляващи?"

Репортерска проверка по телефона вчера установи, че всички директори на градини изведнъж са излезли в отпуск по едно и също време и не знаят какво се случва с малчуганите. Някои са убедени, че вода има в наличност, а други признават, че това са остатъци и се чака обществената поръчка.

Преди да започнат доставките, семействата са настоявали децата да си носят шишенца, но от РИОКОЗ не разрешили заради хигиенни изисквания и настоявали за галони и чашки. От тогава, когато водата от крана е била масово използвана, до сега нейният състав качествено се е променил към по-лошо, коментират майки и татковци по повод общинското обяснение, че кметът не бил задължен по закон да осигурява подобни доставки.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).