Дефектно оборудване бави търсенето на потънали кораби

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:42 / 03.06.2009
611
Варненският Институт по океанология ще стартира проекта си за изследване на морското дъно едва през този месец. Проектът е разработван съвместно с Министерството на образованието, припомни н.с. д-р Илия Щирков. Забавянето се дължи на установени дефекти в доставеното от чужбина оборудване, за които от ведомството съобщиха още през миналата година. Локаторите, с които ще се засичат потънали кораби, били връщани заради дефекти два пъти. След това от института направили пробен курс с монтираните вече устройства. Тестът бил извършен на известния кораб с амфорите, потънал край нос Калиакра. Разбрахме как да работим с апаратурата и направихме всички необходими настройки, обясни д-р Щирков. От ръководството на института обаче преценили, че е прекалено скъпо за проучванията да се ползва толкова голям кораб като "Академик". Ето защо било взето решение оборудването да се монтира на корабчето на варненския аквариум - "Проф. А. Вълканов". Той обаче не бил преминал класов ремонт и първо трябвало да му се направи такъв, преди да се инсталира оборудването. Всичко било готово, но едва в зимния сезон, когато условията за провеждане на изследвания са крайно неподходящи, обясни изследователят. Той уточни, че още през миналата година е поискано удължаване на срока на проекта, който се финансира от фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието. Така екипът е получил отсрочка да завърши заданието до края на тази година.

"Ще се концентрираме в проучването на северния бряг, между нос Калиакра и Шабла. Там местата са по-открити и е много по-вероятно да има корабокруширали кораби", поясни Щирков. Той добави, че екипът ще обследва само кораби от античността. Първо ще се набележат интересните обекти, а след това ще се изследват по-подробно с подводницата и "Академик".

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).