Дефицит на фармацевти има в малките градове във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 01.03.2010
734
Дефицит на фармацевти има в малките градове във Варненско. Това заяви Рада Пехливанова председател на Варненската фармацевтична колегия. По нейни думи голяма част от завършилите образованието си фармацевти предпочитат да работят в големите градове, което води до проблеми в по-малките населени места и села. „В селата ситуацията е още по-трагична, там почти няма желаещи да работят, като това е проблем не само за Варненско, но и за Добрич, Шумен и т.н", каза още Пехливанова. Тя уточни, че освен всичко друго много от нашите фармацевти заминават да работят в Англия, където заплатите са в пъти по-високи, а освен това са уважавани специалисти.

По отношение на желаещите да стават фармацевти Рада Пехливанова коментира, че наплива е много голям. Проблемът обаче идва от това, че няма платена форма на образование, а държавните поръчки са много малко бройки. Тя уточни, че нейните колеги са на мнение, че трябва да има платено образование в тази специалност, защото голяма част от неприетите в българските университети студенти, заминават да изучават фармация в Македония и Русия, където е най-лесен приема и най-малко струва образованието. Пехливанова коментира, че след като завършат българските студенти искат да работят в страната си, но те трябва да държат приравнителни изпити, които също струват много скъпо. „Така българските студенти плащат двойни такси и от тази гледна точка е по-добре да учат в България", коментира още председателя на фармацевтичната колегия в морския град. Освен това според Рада Пехливанова самият факт, че няма приемни изпити за влизане в университети е неправилно, тъй като образователните системи в България и Русия са много различни.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).