Делото срещу Портних отново бе върнато на прокуратурата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:32 / 26.06.2024
1085
Окръжният съд във Варна върна за втори път внесения от прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Този път, както ви информирахме по-рано, пред съда като обвиняем се изправи единствено бившият кмет на Варна Иван Портних. С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо другите двама обвиняеми по делото и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България. Тази насока даде при предходното разпоредително заседание и Варненският окръжен съд.

Внесеният граждански иск от Община Варна за нанесени вреди, вследствие на извършените престъпления не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според съдебния състав, предвид фактическата и правна сложност на делото, разглеждането и на гражданския иск би забавило и затруднило съдебното производство. Внесените в съда материали от разследването са 55 тома.

Тричленният съдебен състав прие единодушно, че държавното обвинение не е изпълнило указанията на съда от предходното разпоредително заседание, провело се на 14 февруари тази година. И в новия обвинителен акт отново са допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения – противоречия между фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и неговия диспозитив. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Иван Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в сега внесения обвинителен акт. Това е ограничило възможността му да се защитава ефективно.

Поради изложените съображения Варненският окръжен съд прекрати съдебното следствие и върна делото на прокуратурата за отстраняванe на допуснатите нарушения.

Определението на съдът може да бъде обжалвано или протестирано в седем дневен срок от днес.

Виж коментарите (0)

Още по темата (62):
26.06.2024 Ексклузивно във Varna24.bg Няма да повярвате кой бе в съдебната зала за делото срещу Портних
26.06.2024 Адвокатът на Портних изброи над 15 нарушения в обвинителния акт
26.06.2024 Иван Портних на влизане в съда: Разчитам, че политическият момент на тази ситуация е ясен
26.06.2024 Иван Портних се изправя пред съда днес
18.01.2024 Съдът насрочи разпоредително заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро
04.12.2023 Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието
Още новини от Новини от Варна:
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна
За поредна година: Хиляди българи посрещнаха Джулай морнинг
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).