Демонстрират практиките на програма "Ранна интервенция" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 19.01.2012
780
Община Варна е партньор по програма «Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждане», която се изпълнява вече втора година от Фондация Карин дом.

Днес ще има Ден на отворените врати от 9.30 ч., на който са поканени всички партньори по Програмата - Община Варна, Отдел за закрила на детето - Варна, родилни и неонатологични отделения към СБАГАЛ "Проф. Д-р Д.Стаматов" и МБАЛ "Св. Анна"-Варна и сдружение "Цветно бъдеще".

Програмата включва:

от 9.30 ч. - обиколка на центъра и разглеждане на услугите, които предлага;
от 10.00 ч.- демонстрация на практиките на Програма "Ранна интервенция";

Фондация Карин дом стартира Програма "Ранна интервенция" в края на 2010 г. на територията на община Варна. Тя е насочена към родителите на бебета и малки деца от 0 до 4 години, които са с увреждане или с риск от развитие на увреждане.

Услугите в програма Ранна интервенция използват семейно-ориентирания подход. Това са:

- Домашни посещения от специалист - рехабилитатор, психолог, логопед, специален педагог, социален работник, педиатър или консултант по кърмене, който провежда терапия на детето в дома му, като показва и обучава родителите как самите те да подпомагат развитието на детето си;
- Родителска мрежа за взаимопомощ и подкрепа - "Родител за подкрепа" - опитен родител, към който може да се обърне семейството за съвет и споделяне на опит;
- Групи за игра - съвместни занимания на родители и деца от 1 до 3 години, провеждани от специалист - педагог, логопед или психолог.
- Подкрепа за кърмене -консултации на ниво родилен дом, предоставяне на информация, споделяне на опит и обучения за медицинския персонал от родилните и неонатологични отделения. Предоставянето на кърма на бебето подпомага изграждането на стабилна връзка между майка и бебе и намалява риска от изоставянето на бебето.;
Програмата подпомага семействата за изграждането на разбиране и увереност по отношение потребностите на своето дете. Тя насърчава родителите да участват активно и да стимулират развитието на детето си. Децата имат възможност да изградят силна емоционална връзка със своите подкрепящи семейства и така да развиват оптимално своите силни страни, способности и потенциал.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).