Денталната култура на децата е изключително ниска

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:10 / 01.03.2010
964
Всяко 4-то дете на възраст около 17 години във Варна е с изваден постоянен зъб. Това заяви председателят на районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Варна д-р Емил Минчев. Той коментира, че стряскащата статистика не е само за Варна, но и за цялата страна. По негови думи например повечето деца на възраст около 12-13 години имат по най-малко три кариеса, което е наистина много стряскаща статистика. Минчев коментира, че според данните излиза, че страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой заболели от кариеси. „Нивото на денталната култура не е ниско само във Варна, но и в цяла България", каза още д-р Минчев. По негови думи причините за това са комплексни, но най-вече проблемите идват от това, че децата силно не се вълнуват от състоянието на зъбната си хигиена. Особено тежко е положението при малцинствата, както и в социалните домове, където според специалиста 80% от хората нямат представа дори, какво означава устна хигиена.

„Стряскащ е и фактът, че почти в нито едно училище вече няма зъболекарски кабинети, а както помните едно време децата редовно посещаваха профилактичните кабинети", коментира още д-р Минчев. Той заяви, че в момента във Варна има максимум 2 училища, в които има зъболекарски кабинети. Все пак, за да се повиши денталната култура сред младите се работи по проект за разкриване на нови зъболекарски кабинети в училищата, като по мнение на председателя на БЗС - Варна, това е много труден процес. „Надяваме се да успеем, но дали ще стане само времето ще покаже", допълни още зъболекарят. Той добави, че в момента тече и проучване, колко зъболекари биха се върнали да работят в училищните кабинети, но данните не са много окуражаващи.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).