Депутатите подкрепиха факултета по фармация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 25.09.2008
891
Създаването на факултет по фармация към варненския Медицински университет бе подкрепено единодушно на заседанието на парламентарната комисия по образование, което се проведе вчера. Това съобщи ректорът на университета проф. Анелия Клисарова. Тя разказа, че лично председателят на комисията Лютви Местан и министърът на образованието Даниел Вълчев са представили проекта за фармацевтичен факултет. След министерската реч думата била дадена на самата проф. Клисарова, която застанала зад две основни тези. Първата е, че Североизточна България има нужда от магистри по фармация, а втората, че именно МУ - Варна, има капацитета, специалистите, а съвсем скоро и базата да подготви висококвалифицирани кадри. Инвестициите във факултета за момента са в размер на 1,5 млн. лв. С част от тях ръководството на университета подготви проект за нова сграда за бъдещите фармацевти, която ще се настани непосредствено до стоматологичния корпус.

„Освен това депутатите бяха приятно изненадани от факта, че на заседанието присъстваха болшинството от варненските им колеги, които също изказаха подкрепа", коментира още проф. Клисарова. Тя посочи, че следващата стъпка е одобрението на факултета от здравната комисия, която ще заседава на 9 октомври. В края на месеца пък предложението ще влезе в пленарна зала. Така още следващата есен факултетът ще отвори врати за новите студенти, но този път по фармация.

Председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов поздрави вчера ректора на университета за успеха и припомни, че благодарение на нейните усилия, на местната власт и с подкрепата на премиера Станишев стана факт новият факултет по стоматология, който е най-голямата административна сграда, строена през последните години в държавата. Гуцанов беше категоричен, че здравеопазването ще остане приоритет за БСП във Варна. Той анонсира, че скоро ще бъде направена първа копка и на новото крило в онкологията.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).