Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Детската агресия се пренесла на улицата
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 27.03.2010Коментари (0)1450
© Varna24.bg
Детската агресия се пренесе от училищата на улицата и във виртуалното пространство. В никакъв случай обаче не е намаляла. Тази констатация направи психологът Цвета Стоянова от общинската дирекция по образование на среща с педагогически съветници и училищни психолози. По думите й, виртуалното насилие е един от най-често повдиганите проблеми от родителите, решили да потърсят помощ от специалисти. Майките и татковците често търсели съвети и как да се справят с интернет зависимостта на наследниците си. Актуален бил и въпросът за носене на ножове в училище, който според Стоянова кореспондира най-вече с риалити предаванията, от които копират тийнейджърите. Друг често повдиган проблем се оказва самонараняването. Родителите търсели помощ и за да се справят с юношеските кризи на децата си, породени най-вече от проблеми с общуването. Младежите приемат много тежко отхвърлянето или отчуждаването в училище, посочи Стоянова. Тя отчете, че Варненската община, която от 10 години има активна политика в областта на психичното здраве, може да се похвали с една от най-сплотените групи на педагогически съветници. Прави се всичко възможно и да се подобри координацията между институциите с ангажираност към подрастващите.

Педагогическите съветници в училищата да имат по-висок статут, поиска пък Тинка Динева, съветник в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства. Според нея те могат да заемат и поста заместник-директор, като по този начин ще се подпомогне контакта с родители и учители, който на този етап почти липсвал. В качеството си на зам.-директори съветниците ще следят и отговарят за общуването и психоклимата в училище. Нашата работа не е само кризисна интервенция, тя е дългосрочна и перспективна, а на този етап ние по-скоро работим на парче, представи мотивите си Динева. Според нея съветниците трябва да имат авторитет, за да могат да вършат пълноценно работата си.

Централната и местните власти обръщат повече внимание на обучението и резултатите от него, а не толкова на психиката на детето и оттук произтичат проблемите, изказа мнението си по темата и зам.-кметът Коста Базитов.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: