Димитър Недев: Давят се тези, които могат да плуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:11 / 24.07.2008
1577
Димитър Недев е шеф на водноспасителната служба на варненския плаж. Отговаря за летовниците от вълнолома до трета буна. Отдаден е на хуманната професия от 1967 г.

- Г-н Недев, слушат ли плажуващите?
- Не. Но винаги е било така. Даже са влизали в конфликти с нас. Примерно някои почват да имат претенции, че са големци и като те заплашат, пускаш ги да влязат, ама до колене. И после ги следим. Ако минат по-голяма дълбочина, надуваме свирките, а ако не слушат, тръгваме да ги вадим от водата.

- От свирка разбират ли?
- Някои да, други - не. Зависи от човека.

- По колко души спасявате ежегодно?
- През последните няколко години почти всеки сезон спасяваме по около 80 души от удавяне.

- Разбират ли младите хора, които учат за спасители, същността на професията?
- Има такива, които от малки мечтаят да бъдат спасители. И когато пораснат, учат. Има и друг вариант. Някои от организаторите на обученията обикалят училищата и вербуват хлапетата. Така че от всяко школо при нас идват по около десетина младежи. Най-много се увличат, когато на място отиде истински спасител и им разкаже за хуманността на професията.

- Вярно ли е, че от страх удавниците получават разрив на сърцето и така умират?
- Не е точно така. Разривът на сърцето се получава, когато водата е много студена - 16 - 17 градуса, а навън е много горещо. Обикновено се давят тези, които могат да плуват. А тези, които не могат - просто не влизат на дълбокото. Тях страхът ги пази. А плувците се давят, защото си надценяват възможностите. Мислят, че са много добри, че са силни. И като влязат навътре и попаднат на студено течение, получават крампа - схващане. Паникьосват се от схващането, което на всичко отгоре е и страшно болезнено. И тогава почват да се давят. А има техника за оправяне на проблема, но не всеки я знае.

- Каква е тя?
- Хващаш схванатия крайник за пръстите и опъваш напред, за да се отпусне. Някои казват, че крампата се оправя, като се боднеш с игла, но това са измислици. Дори си носят игли на банския за всеки случай.

- Помните ли сезони с много удавени?
- Има много удавници, когато нямаме добро водно спасяване. Едното е свързано с другото.

- Твърди се, че тази година плажовете са обезпечени наполовина?...
- Не. Тази година имаме доста спасители. Само на варненския плаж са около 40. Това, което го разправят, че нямало спасители, не е вярно. Просто има слаба организация. Аз например си събирам екипа още от зимата. И в момента целият отбор по водна топка са при мен да спасяват.

- Как ги мотивирате?
- Със заплата. Не е вярно, че на басейните взимат много повече. Моите хора взимат добре, доволни са и затова стоят.

- Необходими ли са нормативни промени?
- Не искам да говоря по този въпрос, защото трябва да сринем всичко, което сме казвали и направили досега. Толкова нормативи има, които не се спазват, че просто не ми се говори.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).