Директорът на филиала към НИМХ във Варна се пенсионира

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15 / 28.04.2011
1874
С празничен коктейл отпразнува пенсионирането си директорът на местния филиал към Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Радослава Манярова. Гостите й в ресторант "Варна" я поздравиха с цветя и подаръци за 40-те години кариера в грижа за капризите на времето.

Според нея няма пенсиониран метеоролог, но тя самата ще бъде вече от другата страна на бариерата и ще оценява прогнозите на колегите си. Мястото й ще заеме досегашният зам.-директор Иван Иванов. През тези години, от които 10 е посветила на ръководството на института, Манярова констатирала много промени в метеорологията. Когато започвала, прогнозите били с 50% сбъдваемост, а сега са поне 90%, като се знае, че никога няма да стигнат 100. Българският метеоролог вече разполагал с възможностите на германския и френския си колега. Информацията от спътници, от кораби и балони давала възможност да се говори спокойно за времето утре. Вече дори нямало вицове за синоптици, но преди дори тях приемала с чувство за хумор.

Напомня, че хората се възприемат като господари на природата и живеят като последни на Земята. "Ние сме собственици само на нашия живот, не на планетата и климата и трябва да ги оставим такива, каквато сме ги заварили. Но многото замърсяване и изсичане на горите нанася пагубни последствия. Глобалното затопляне е факт. Решения трябва да се вземат в големите страни", гласи заветът на специалистката.

Източник: "Народно дело"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).