Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес е Международния ден на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 31.10.2023Коментари (0)779
©
Международният ден на Черно море се отбелязва ежегодно на 31 октомври. На този ден през 1996 г. е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Планът е свързан с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави - България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна.

Международният ден на Черно море обръща общественото внимание към проблемите на басейна и начините за неговото опазване като една от най-уязвимите морски екосистеми в света. Необходимо е да бъдат съхранени неговата жизненост и ресурси от интензивните човешки дейности. 

Планът е разработен след извършване на цялостни проучвания на морската среда, които показаха, че нейната жизнеспособност е значително влошена в сравнение с предходните три десетилетия и съществува опасност от унищожаване на уникалните природни комплекси на акваторията.

Основната цел на Деня е да привлече вниманието на международната общност към непоправимите щети на морето, причинени от свръхулова, замърсяването на водите и глобалното затопляне.

Също така, за опазване на околната среда в Черноморския регион, през 1998 г. беше прието споразумението ACCOBAMS (Споразумение за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и прилежащата зона на Атлантик), където един от основните въпроси е опазването на делфините и китове.

Черно море е вътрешно море на Атлантическия океан. Това е важна транспортна зона и един от най-големите курортни региони в Евразия. Този регион е бил гъсто населен от хората от древни времена, така че Черноморското крайбрежие и речните басейни, които се вливат в него, са зони с високо антропогенно въздействие. Всичко това нарушава баланса в екосистемата на морето.

В Международния ден на Черно море страните, участващи в този документ, са домакини на различни събития, посветени на проблемите на Черно море и опазването на неговите уникални екосистеми - това са конференции, кръгли маси, изложби, различни видеопрограми, състезания, викторини и почистване. кампании плажове и др.

Техни организатори и участници са водещи учени, специалисти от висши учебни заведения, изследователски институти, студенти и всички заинтересовани. А основната им цел е да формират обществено мнение в полза на опазването на морето и да насърчават възпитанието на екологична култура сред населението.

Днес във Варна от 10.00 часа до 14.00 часа, гражданите ще имат възможност да се запознаят с дейността и организацията на работа на Басейнова дирекция "Черноморски район", както и да разговарят с експерти. Тя се намира на ул. "Александър Дякович"  № 33.

Някои факти за Черно море:

- Най-голямата дълбочина на морето е 2210 метра, а средната е около 1240 метра.

- Черно море може да се сравни по форма с овал, издължен от запад на изток, дълъг приблизително 1150 километра. От север на юг морето се простира на 580 километра.

- Черно море мие бреговете на Русия, Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия.

- В Черно море се вливат големите реки: Дунав, Днепър, Днестър.

- Флората на морето включва 270 вида многоклетъчни зелени, кафяви и червени дънни водорасли. Фитопланктонът съдържа най-малко 600 вида. Черно море е дом на повече от 2500 вида животни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: