Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Днес откриват новия пътнически терминал на летище Варна
Автор: Екип Varna24.bg 07:20 / 15.08.2013Коментари (4)1486
© Varna24.bg
Днес от 11 часа ще се проведе церемония по официалното откриване на новия пътнически терминал на летище Варна.

Общата стойност на инвестицията на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД в Терминал 2 на летище Варна и свързаната с терминала инфраструктура е над 75 млн. лв.

В процеса на проектиране и строителство бяха заети над 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми. Освен терминала и прилежащата инфраструктура, бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване, дъждовен колектор и др. Бе направено и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

След старта на оперативната работа на новото съоръжение, което се планира след приключване на дейностите, свързани с изместване на трафика, всички пътници на летище Варна ще се обслужват в новия терминал.

Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда.

Терминал 2 на летище Варна е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектът, дело на известни световни проектанти и дизайнери, цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави - България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал бе проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги (известното архитектурно бюро Паскал и Уотсън и българските им колеги от СавантЕлбул). Строителството на Терминал 2 бе реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол осъществи германската компания Шуслер План.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.08.2013 г.
0
 
 
ПО-добре ТИМ-аджии най-после да пуснат нискотарифните компании, защото иначе летището ще стои само за красота. Бургас и Пловдив ни правят за смях (за София да не говорим).
Aнонимен
на 15.08.2013 г.
0
 
 
Сигурно ще е пълно с хора. Нормално. Подобно събитие в града отдавна не се е случвало.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: