Днес решават дали да се разреши протеста срещу АСТА във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:57 / 03.02.2012
1268
Решението дали да се разреши протестът срещу АСТА кметската администрация ще съгласува с Областната дирекция на МВР в морската столица. Това съобщи Иван Иванов, началник на общинското звено за контрол на търговската дейност, който в момента замества излезлия в отпуск шеф на дирекцията за обществен ред Стойчо Бакалов.

Мераклиите да протестират са внесли искане в община Варна, но в него нямало яснота относно обхвата на планираното шествие в центъра на града. Именно за да се прецени какви мерки са необходими, за да се обезпечи сигурността, общинските органи възнамеряват да се обърнат към варненската полиция.

Мерките за ограничаване на свободата в мрежата отприщиха апели за протестно шествие на 11 февруари. Според плановете на организаторите в 11 ч. то трябва да тръгне от Козирката, да мине покрай съда и да завърши пред общината, където демонстрантите планират да останат до 13,30 ч. До редакционното приключване на броя вчера в групата във Фейсбук, където първо пробиха идеите за протеста, желание да се включат в шествието бяха заявили близо 2900 души. На страницата в социалната мрежа младежи емоционално се стягат за протест като за щурм на международното споразумение АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Това пък даде повод на други да отправят призиви за толерантност и изолиране на провокаторите, включително и на тези, чиито каузи са повече политически, отколкото потребителски.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се ангажира при ратифициране от Народното събрание на АСТА в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство. За това са се споразумели на среща при министър-председателя представители на IT сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ. Новината бързо заля информационните сайтове, но до вчера привечер не намери отражение във Фейсбук групата, нито в плановете й за протеста.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
11.07.2012 България окончателно се отказва от АСТА
04.07.2012 ЕП отхвърли АСТА
04.04.2012 Парламентът отхвърли предложението за оттегляне на подписа от АСТА
22.02.2012 Европейската комисия замрази ратификацията на АСТА
17.02.2012 Хакерската група “Анонимните": Спираме интернет на 31 март
15.02.2012 Премиерът: Червените преговаряха за АКТА
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).