Дневно във Варна се бракуват хиляди самуни хляб, достатъчни да изхранят всички ромски махали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:59 / 23.12.2011
1045
Дневно във Варна се бракуват хиляди самуни хляб, достатъчни да изхранят по-малък град и всички ромски махали. Остава неизяснен въпросът какво се случва със стоката с изминала годност, тъй като тя е за сметка на производителя. Търговските вериги бързо се освобождават от нея, но остава съмнителен пътят, по който поема тя.
Преди години на бракувания хляб бе сложено име "пенсионерски", тъй като най-често към него посягаха възрастните хора с малки пенсии. Тази практика обаче отдавна е прекратена и бракът не се предлага в търговските вериги.

Дневно във Варна се произвеждат около 140 000 хляба. От 10 до 20% от него се бракува. Това на практика означава, че всеки пети самун, излязъл от фурните, отива направо в коша.
Цифрата е много висока, но ситуацията е същата в цялата страна. Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев това зависело на първо място от търговските вериги. "Те обичат да си украсяват витрините и стелажите с различни видове тестени изделия, но не поемат брака, който е изцяло за сметка на производителя. Затова се получава този голям процент", обясни той.

Още по-голям бил проблемът в сферата на сладкарството. Около 40% от производството на пасти, торти и различни сладки изделия се бракува. Специалисти съветват потребителите внимателно да гледат какво купуват по празниците. Задължително трябва да се следят етикетите със състава на стоката и срока на годност, за да няма неприятни изненади.

Бонев неколкократно е алармирал за агресивната политика, водена от мащабните търговски вериги. Те изисквали от производителите отстъпки и промоционални стоки. По този начин диктували пазара.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).