Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дни на Холандското образование в България
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 05.02.2010Коментари (0)1401
Днес във Варна г-н Мартайн Елхерсма, Заместник-посланик на Кралство Нидерландия в България, официално откри изложението Holland Education Days (Дни на холандското образование) и представи възможностите за обучение на студенти от България в холандски университети.

Holland Education Days (Дни на холандското образование - www.studyinholland.bg) е инициатива на Посолството на Нидерландия в България и водещите консултантски агенции в областта на образованието Скай Лайнс и Интеграл. На изложението кандидат-студентите успяха лично да се срещнат с представители на осем от водещите холандски университети. Бе предоставена цялата информация за учебната 2010-2011 година, изисквания за прием, такси, студентски заеми, стипендии и др.

Нидерландия предлага изключително достъпни такси и много високо ниво на обучение. Програмите се водят на английски език, курсовете са практично ориентирани, а държавата дава и изгодни социални пакети (възможност за работа, безплатен транспорт, др.). Това прeвръща Нидерландия в предпочитана и леснодостъпна дестинация за обучение.
Студентите от ЕС, приети редовно в държавно финансирана програма, заплащат официално-регламентираната такса за обучение, определена от правителството на Нидерландия. За 2010-2011 академична година таксата е в размер до EUR 1672. Задължително условие е програмата да бъде акредитирана от Холандско-фламандската oрганизация за aкредитация (NVAO). Студентският заем за редовно обучение в държавно финансирани програми покрива в пълен размер официалната такса за обучение. Бъдещите висшисти трябва да са на възраст под 30 години, когато кандидатстват за първи път за студентски заем, да са записани като редовни (full-time) студенти в акредитирана програма в държавно-финансиран (или държавно-признат) институт за висше образование или университет, да имат национален осигурителен номер и разплащателна банкова сметка в Нидерландия.
Безвъзмездните финансови помощи са друг вид финансиране, което правителството на Нидерландия отпуска на студенти срещу 8 часа работа на седмица и при условие, че се дипломират в период от 10 години. За 2009 година размерът на тази финансова помощ беше - EUR 259.76, включваща и безплатна карта за градски транспорт.
Някои студенти могат да кандидатстват и за допълнително финансово подпомагане на база семеен доход. Размерът на този вид финансиране за 2009 академични година беше EUR 233,27.
Информация за стипендиите е предоставена на интернет страницата към сайта на Information Management Group (IB-Groep), организацията, която отговаря за финансови помощи и заеми за образование в Холандия - http://www.ib-groep.nl/International_visitors
Нидерландската образователна система
От септември 2002 година Нидерландия официално въвежда структура на висше образование със степен Бакалавър и Магистър. Това е в резултат на Болонската конвенция, одобрена от министрите на образованието на 29 европейски страни през юни 1999 година. Целта на тази инициатива е да се хармонизират различните системи за придобиване на образователни степени в Европа. Въвежда се единна система за висше образование от три цикъла - първият ('undergraduate') водещ до бакалавърска степен, вторият ('graduate') - до магистърска степен и третият ('postgraduate') завършва с докторска степен (PhD).
В Нидерландия има два основни типа редовно висше образование:
• Университетско ('research universities', т.е. университети за изследователска работа) - подготвят студентите за самостоятелна практика и научноизследователска работа в академична или професионално ориентирана среда
• Висше професионално образование ('universities of applied sciences', т.е. университети за приложни науки) - по-практично ориентирани университети, които подготвят студентите директно за специфични професии в областта на седем основни сектора - инженерни науки и технологии, икономика и бизнес администрация, здравеопазване, образование, социални помощи, земеделие, изящни и приложни изкуства.
Университетите, в които ще могат да кандидатстват бъдещите бакалаври и магистри са:
Tilburg University - Водещ университет за правни, бизнес и икономически науки в Европа. Номер 1 в Европа за изследвания в областта на икономиката (European Economic Association). Номер 1 в Холандия за международно и европейско право (Higher Education Guide 2009). Номер 2 в Холандия за комуникационни науки (Higher Education Guide).

Wageningen University of Applied Sciences - Един от най-добрите международни университети с програми в областта на здравословното хранене и околната среда. Изследователският център към университета е класиран на 3-то място в световния индекс на публикациите в областта на земеделието, на 4-то в областта на околната среда и на 5-то в областта на растенията и животните (източник: Essential Science Indicators, май 2005).

Fontys University of Applied Sciences - Fontys е най-голямата институция за висше образование в Холандия с 40 бази в различни градове в страната. Университетът подържа тесни взаимоотношения с индустрията, бизнес средите и държавните служби и предлага на своите студенти дългосрочни стажантски и обменни програми в стотици компании и университети от цял свят.

Saxion University of Applied Sciences - Университетът предлага 7 четиригодишни бакалавърски и 17 магистърски програми. Saxion University приема и студенти, които имат желание да се прехвърлят след третата им година от бакалавърската степен и да завършат с Холандска диплома за висше образование след само една година обучение там.

Stenden University of Applied Sciences - Stenden е водеща европейска институция, в чиято образователна концепция е заложена комбинацията от иновативно образование, професионална подготовка и изследователски научен труд с практическо приложение. На своите студенти Stenden предлага възможността да се обучават в една от базите на уиниверситета в Тайланд, Индонезия, Южна Африка или Катар посредством обменни и стажантски програми.

Hаnze University of Applied Sciences - Основан през 1798 г., Hanze University Groningen е най-старият университет за приложни науки в Холандия и най-големият в северната част на страната. Университетът предлага една от най-добрите програми в областта на международния бизнес мениджмънт и има отлични връзки с международни образователни и бизнес организации. Предлага първокласно образование на близо 25 000 студенти от 90 националности.

Zeeland University of Applied Sciences - В Холандия, специалностите на Zeeland University „Използване и опазване на водните ресурси", „Комуникации", „Маркетинг" и „Информационни технологии" се нарежда сред първите 5 най-добри в страната. Комбинацията от теоретична и практическа насоченост на бакалавърските програми, както и международния контекст в които са разработени, предлагат на студентите отлични перспективи за работа.

Windesheim Honours College - Windesheim Honours College е част от Windesheim University of Applied Sciences. Колежът има иновационна образователна концепция - студентите работят в малки групи от максимум 25 души и имат тесен контакт със своите преподаватели.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: