Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дни на Холандското образование в България
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 05.02.2010Коментари (0)1401
Днес във Варна г-н Мартайн Елхерсма, Заместник-посланик на Кралство Нидерландия в България, официално откри изложението Holland Education Days (Дни на холандското образование) и представи възможностите за обучение на студенти от България в холандски университети.

Holland Education Days (Дни на холандското образование - www.studyinholland.bg) е инициатива на Посолството на Нидерландия в България и водещите консултантски агенции в областта на образованието Скай Лайнс и Интеграл. На изложението кандидат-студентите успяха лично да се срещнат с представители на осем от водещите холандски университети. Бе предоставена цялата информация за учебната 2010-2011 година, изисквания за прием, такси, студентски заеми, стипендии и др.

Нидерландия предлага изключително достъпни такси и много високо ниво на обучение. Програмите се водят на английски език, курсовете са практично ориентирани, а държавата дава и изгодни социални пакети (възможност за работа, безплатен транспорт, др.). Това прeвръща Нидерландия в предпочитана и леснодостъпна дестинация за обучение.
Студентите от ЕС, приети редовно в държавно финансирана програма, заплащат официално-регламентираната такса за обучение, определена от правителството на Нидерландия. За 2010-2011 академична година таксата е в размер до EUR 1672. Задължително условие е програмата да бъде акредитирана от Холандско-фламандската oрганизация за aкредитация (NVAO). Студентският заем за редовно обучение в държавно финансирани програми покрива в пълен размер официалната такса за обучение. Бъдещите висшисти трябва да са на възраст под 30 години, когато кандидатстват за първи път за студентски заем, да са записани като редовни (full-time) студенти в акредитирана програма в държавно-финансиран (или държавно-признат) институт за висше образование или университет, да имат национален осигурителен номер и разплащателна банкова сметка в Нидерландия.
Безвъзмездните финансови помощи са друг вид финансиране, което правителството на Нидерландия отпуска на студенти срещу 8 часа работа на седмица и при условие, че се дипломират в период от 10 години. За 2009 година размерът на тази финансова помощ беше - EUR 259.76, включваща и безплатна карта за градски транспорт.
Някои студенти могат да кандидатстват и за допълнително финансово подпомагане на база семеен доход. Размерът на този вид финансиране за 2009 академични година беше EUR 233,27.
Информация за стипендиите е предоставена на интернет страницата към сайта на Information Management Group (IB-Groep), организацията, която отговаря за финансови помощи и заеми за образование в Холандия - http://www.ib-groep.nl/International_visitors
Нидерландската образователна система
От септември 2002 година Нидерландия официално въвежда структура на висше образование със степен Бакалавър и Магистър. Това е в резултат на Болонската конвенция, одобрена от министрите на образованието на 29 европейски страни през юни 1999 година. Целта на тази инициатива е да се хармонизират различните системи за придобиване на образователни степени в Европа. Въвежда се единна система за висше образование от три цикъла - първият ('undergraduate') водещ до бакалавърска степен, вторият ('graduate') - до магистърска степен и третият ('postgraduate') завършва с докторска степен (PhD).
В Нидерландия има два основни типа редовно висше образование:
• Университетско ('research universities', т.е. университети за изследователска работа) - подготвят студентите за самостоятелна практика и научноизследователска работа в академична или професионално ориентирана среда
• Висше професионално образование ('universities of applied sciences', т.е. университети за приложни науки) - по-практично ориентирани университети, които подготвят студентите директно за специфични професии в областта на седем основни сектора - инженерни науки и технологии, икономика и бизнес администрация, здравеопазване, образование, социални помощи, земеделие, изящни и приложни изкуства.
Университетите, в които ще могат да кандидатстват бъдещите бакалаври и магистри са:
Tilburg University - Водещ университет за правни, бизнес и икономически науки в Европа. Номер 1 в Европа за изследвания в областта на икономиката (European Economic Association). Номер 1 в Холандия за международно и европейско право (Higher Education Guide 2009). Номер 2 в Холандия за комуникационни науки (Higher Education Guide).

Wageningen University of Applied Sciences - Един от най-добрите международни университети с програми в областта на здравословното хранене и околната среда. Изследователският център към университета е класиран на 3-то място в световния индекс на публикациите в областта на земеделието, на 4-то в областта на околната среда и на 5-то в областта на растенията и животните (източник: Essential Science Indicators, май 2005).

Fontys University of Applied Sciences - Fontys е най-голямата институция за висше образование в Холандия с 40 бази в различни градове в страната. Университетът подържа тесни взаимоотношения с индустрията, бизнес средите и държавните служби и предлага на своите студенти дългосрочни стажантски и обменни програми в стотици компании и университети от цял свят.

Saxion University of Applied Sciences - Университетът предлага 7 четиригодишни бакалавърски и 17 магистърски програми. Saxion University приема и студенти, които имат желание да се прехвърлят след третата им година от бакалавърската степен и да завършат с Холандска диплома за висше образование след само една година обучение там.

Stenden University of Applied Sciences - Stenden е водеща европейска институция, в чиято образователна концепция е заложена комбинацията от иновативно образование, професионална подготовка и изследователски научен труд с практическо приложение. На своите студенти Stenden предлага възможността да се обучават в една от базите на уиниверситета в Тайланд, Индонезия, Южна Африка или Катар посредством обменни и стажантски програми.

Hаnze University of Applied Sciences - Основан през 1798 г., Hanze University Groningen е най-старият университет за приложни науки в Холандия и най-големият в северната част на страната. Университетът предлага една от най-добрите програми в областта на международния бизнес мениджмънт и има отлични връзки с международни образователни и бизнес организации. Предлага първокласно образование на близо 25 000 студенти от 90 националности.

Zeeland University of Applied Sciences - В Холандия, специалностите на Zeeland University „Използване и опазване на водните ресурси", „Комуникации", „Маркетинг" и „Информационни технологии" се нарежда сред първите 5 най-добри в страната. Комбинацията от теоретична и практическа насоченост на бакалавърските програми, както и международния контекст в които са разработени, предлагат на студентите отлични перспективи за работа.

Windesheim Honours College - Windesheim Honours College е част от Windesheim University of Applied Sciences. Колежът има иновационна образователна концепция - студентите работят в малки групи от максимум 25 души и имат тесен контакт със своите преподаватели.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: