Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
До 2013 г. стави ще се оперират планово само в УМБАЛ "Света Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 07.02.2011Коментари (0)2076
© Varna24.bg
В УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще бъде създадена клиника по ортопедия на най-високо ниво. В нея ще извършват всички планови операции на тазобедрени, коленни и раменни стави и цялата гама планова хирургия на опорно-двигателния апарат. Към клиниката ще бъде развит и сектор по детска ортопедия.

Необходимостта от него е продиктувана от факта, че аномалиите в ранна възраст са на трето място по честота след тези на сърдечносъдовата и централната нервна система. В МБАЛ "Света Анна" ще бъде обособена клиника по травматология, която ще поема само спешната хирургия. Това е напълно логично с оглед на наличието на Спешен център. Варна разполага с много добре подготвени кадри в областта на ортопедията и травматологията в силната възраст 45 - 55 г.

Те могат да поемат голямата отговорност за промените. Така вижда бъдещето на ортопедията и травматологията във Варна проф. д-р Димитър Камбуров, бивш ректор на Медицинския университет и бивш депутат в Народното събрание. Сега той е главен консултант по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Света Марина". Прогнозите му се базират на програмата на Министерството на здравеопазването и правителството до 2013 г. в страната да бъдат създадени 6 или 7 високотехнологични болници. Сред тях ще бъде и "Света Марина". Изискванията към нея и към останалите са да бъдат неразривно свързани с преподаването по медицина, стоматология и фармация, да разполагат с най-съвременната диагностична апаратура и с висококвалифициран висш и помощен персонал.

По новите критерии УМБАЛ "Света Марина" трябва да осигури най-високото трето ниво на компетентност за всички специалности. В една високотехнологична болница всички клиники трябва да се развият максимално. Това е в общия план на обучението на студентите по медицина, стоматология и фармация, обясни проф. Камбуров. Предполагам, че клиниката по ортопедия ще се развие в основния блок на УМБАЛ "Света Марина", особено след транслоциране на химиотерапията при създаването на Онкоцентъра, който ще е в една от сградите на психиатричната болница, добави той. Това е актуално с оглед на отпусната от Световната банка помощ от 144 млн. евро за страната ни. Парите са за изграждането на специализирани онкологични центрове в София, Пловдив и Варна.

Във варненския ще има химиотерапия и радиолечение, за което ще бъдат осигурени 2 линейни ускорителя. Предстои и обособяването на детска болница. Тя ще се помещава в сградата на детските психиатрии и ще обедини всички досегашни клиники за малчугани. След изграждането й няма да се стига до смесването на потоци от възрастни и деца, обобщи проф. Камбуров.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: