До днес самоосигуряващите се могат да променят вида на своето осигуряване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 31.01.2011
989
До днес самоосигуряващите варненци могат да променят вида на осигуряването си, съобщават от пресцентъра на приходната агенция във Варна. От НАП допълват, че общия брой на хората, които сами внасят осигурителните си вноски в града е 29 289.

От НАП Варна напомнят, че видът на осигуряването за самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на всяка година.

Саомоосигуряващите се лица мога да избират как да се осигуряват. Това може да стане като изчисляват осигурителните си вноски по по-висок процент и като се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, или да внасят осигурителни вноски на по-ниския процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентната териториална дирекция.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година същите не могат да променят вече избраният и декларираният вид осигуряване.

Декларациите се подават в офиса на НАП Варна лично или чрез упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).