До дни правят Агенция за контрол на храните и във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:41 / 16.02.2011
3144
Във Варна областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде създадена до десетина дни. В ход е процедурата, изчаква се само обнародването на устройствения правилник за работата й. БАБХ - Варна, ще обедини под една шапка инспекторите от отдел "Хранене" към бившата РИОКОЗ и ДВСК, Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) с Граничния ветеринарен контрол и отдела за здравеопазване на животните, службата за фитосанитарен контрол ("Растителна защита"), областната служба "Земедение" и др. Очаква се новата мегаструктура да започне да функционира в началото на март. Не знаем кой ще я оглави, надяваме се това да стане ясно в началото на другата седмица, съобщиха от РВМС - Варна.

На този етап работим в рамките на досегашната структура, каза шефът на районната инспекция на ДВСК - Варна, д-р Маргарита Атанасова. При нас все още не са дошли официални заповеди за промяната, но сме готови за нея, добави тя.

Основната функция на БАБХ е да контролира производството и търговията с хранителни продукти. Досега тази дейност бе разделена между РИОКОЗ и ДВСК, като под опеката на ветеринарите бяха храните от животински произход. Новата агенция няма да се занимава обаче с контрола върху бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води. С това ще бъде ангажирана новосъздадената Регионалната здравна инспекция, която обедини РИОКОЗ и Регионалния център по здравеопазване.

В правомощията на БАБХ е да оценява също доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
15.02.2011 Правят Агенция за контрол на храните и във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).