Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
До края на юли приключва укрепването на свлачището над "Слънчев ден"?
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 30.05.2013Коментари (0)842
© Impact Press Group
Снимка Архив
До края на юли се очаква да приключи укрепването на свлачището над "Слънчев ден", с което ще може да се отвори и панорамният път към плажа "Кабакум". Работата върви бързо и вече са излети 14 пилони по 8 метра. Предстои работа по 13-метрови съоръжения, посочи инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна, предаде Дарик.

Укрепването на проблемния участък започна след отпускане на близо 500 хил. лева от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с решение от 8-ми май.

Свлачището над "Слънчев ден" се активизира през зимата на 2012-та година. Тогава се образува разлом покрай пътя с дълбочина около 2.5 метра. В началото на април тази година източникът на течовете, предизвикали свлачището, все още не бе уточнен. В същото време районът посети служебният министър-председател Марин Райков. По време на визитата му стана ясно, че възстановяването на пътя може да бъде финансирано от фонд "Бедствия и аварии". С това започна и изработването на проект от общината.

В крайна сметка източник на течовете се оказват няколко прекъснати тръби. Проблемът с тях е решен и при работата по пилотите към момента е установено, че дори и на 13 метра дълбочина почвата е суха, посочи инж. Колев.

Продължава работата по установяване на източника на водите, довели до свлачището на ул. "Розова долина" в квартал "Аспарухово". В близките дни трябва да стане ясно дали ще бъдат потвърдени или отхвърлени съмненията, че пробив в резервоар на ВиК е източник на течовете.

Последното сериозно раздвижване на свлачището беше през февруари месец тази година. Тогава жителите в района се изплашиха, че свличащите се земни маси могат да повлекат сгради в близост. Такъв случай имаше миналата година, когато свлачището помете три ромски къщи, незаконно построени.

Районът е извън регулацията на "Аспарухово", сградите там са незаконни и всичко е неконтролируемо, посочи инж. Колев. Той уточни, че има засегната само една сграда, която е законна - нейният двор се наводнява от постоянните течове.

В момента основното подозрение за източник на проблемните води е резервоар на ВиК в района, който се намира в горната част на склона. Не е напълно изключена и възможността подпочвени води да са източникът, но този вариант е малко вероятен, смята специалистът. Възможността течът да е от повредени тръби също е изключена.

За да се установи дали течът е от резервоара, тази седмица ще бъде хлорирана водата в него и след денонощие ще бъдат взети проби. Остатъци от хлор в пробите от водите при свлачището биха потвърдили версията.

Мярката се предприема, въпреки че електронните замервания на ВиК показват, че нивото на водата в резервоара не се променя дори и при спиране на водоподаването. Идеята е специалистите окончателно да приемат или изключат резервоара като източник на проблема.

В момента на мястото са изкопани ями по ръба на ската, които също не установяват наличие на влага. Те заедно с пробите са евтиният метод, който не изисква инвестиции, каза още инж. Колев. Той допълни, че ако резервоарът бъде изключен като вариант, ще са необходими много по-сериозни проучвания.

Мащабът на свлачището е 200-300 метра по дължина на дерето, а на ширина около 50-60 метра.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: