Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
До месец откриват новото рибарско пристанище във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 29.04.2011Коментари (0)854
© Varna24.bg
Новите рибарски пристанища във Варна (кв. "Аспарухово") и в Балчик ще бъдат открити до месец. Това заявиха от държавно предприятие "Рибни ресурси". До седмица собствеността на двата порта ще влезе като апорт в предприятието, което поема тяхната експлоатация. Следват поредица от задължителни процедури, които се очаква да приключат до края на следващия месец. След това дългоочакваният нов порт, който обхваща кейовата стена на плавателния канал в кв. "Аспарухово", ще може да посреща първите рибарски кораби. Тази новина беше обявена вчера и на общото събрание на сдружение "Черноморски изгрев".

Готови са и пристанищните такси, които ще се събират от рибарските кораби, поясниха от ДП "Рибни ресурси". Експертите от предприятието не пожелаха да уточнят какъв ще е точният им размер, който ще зависи от дължината на плавателния съд. Това, което се разбра, е, че за 12-метров кораб на пристанище Балчик ще се плаща годишна такса от 1500 лв. По думите на представителите от "Рибни ресурси" решаващо за избора на местата на новите рибарски пристанища е било наличието на готови кейови стени. Оттук нататък финансирането, което ще се отпусне, ще бъде за тяхната модернизация и разширение. Отначало не бяхме очаровани от определянето на кейовата стена в "Аспарухово" за рибарско пристанище на Варна, защото го виждахме повече като място за разтоварище, каза Емил Милев, председател на УС на новата браншова рибарска организация "Черноморски изгрев".

След последните разговори, които е имал в ИАРА преди ден, неговото мнение се е променило. Станало ясно, че след изграждането на защитна стена от изток там ще се получи наистина модерно пристанище с разтоварище и рибна борса. Припомняме, че наскоро от "Морска администрация" информираха за предстоящото изграждане на новата рейдова кула пак в този район на входа на плавателния канал.

Със старта на "Черноморски изгрев" лицето на рибарите ни ще излезе повече на светло, заяви по време на форума юристът на браншовата организация Димитър Димитров. По неговите думи едно от условията за националното й признаване е да има поне една трета от улова, което остро поставя въпроса за неговото деклариране пред ИАРА.

Освобождаването на Христо Спасов от Балчик, който с риболовния си кораб е задържан в румънския порт Констанца, става първата задача, с която се заема новата рибарска браншова организация "Черноморски изгрев". Това стана ясно на вчерашното общо събрание на сдружението, което се проведе в хотел "Аква". Нашият риболовец е задържан на 14 април, за което научихме единствено от публикацията в румънски вестник, а до момента тамошните власти мълчат по този въпрос, заяви Емил Милев, председател на УС на "Черноморски изгрев". Предният ден при задържания Христо Спасов е бил юристът на браншовата организация Димитър Димитров, столичен адвокат, заедно с представител на ИАРА.

Абсурдно е твърдението за бракониерство, защото нашият рибарски кораб е бил на 20 мили от брега. Уловът на това разстояние е разрешен съгласно европейския регламент 23.7.1 и основния принцип на общата рибарска политика за свободен достъп на български плавателни съдове до морското пространство след 12-милната зона на Румъния. Това каза адвокатът Димитър Димитров. Големият ни спор е, че румънските власти, поради незнание или водени от други мотиви, изискват разрешително, на което изрично да пише за риболова в техни води. Димитров подчерта, че за този най-голям прецедент след 1 януари 2007 г. вече са информирани двама от евродепутатите ни.

Със скандала са запознати и във външно министерство, както е и постоянният ни представител в Брюксел, подчерта Димитър Димитров. Сред ареста на Христо Спасов румънските власти са започнали наказателно производство, което трае минимум 30 дни. През това време той е принуден да стои само на кораба си, което го обрича на мизерстване. И всичко това се върши противно на европейския регламент, с който румънците отказват да се съобразят, коментира юристът за впечатленията си от последното си отиване в Констанца.

Заедно с него на срещата с представителите на тамошните власти бил и кметът на Каварна Цонко Цонков, който направил всичко възможно да защити балчишкия риболовец. Трябваше най-после този скандал да се случи, за да се намери решение на въпроса, който е от години, заяви Продан Проданов, регионален директор на "Риболов и контрол" за Североизточна България към ИАРА, който също присъства на форума. Оказва се, че не само румънската гранична полиция, но и нашата не е много наясно с новия европейски регламент за свободен достъп на рибарските кораби. Затова новата браншова организация реши през следващите 2 месеца основната й работа да бъде организирането на среща по въпроса за свободното плаване с участието на представители от ИАРА и Гранична полиция от България и Румъния.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: