Доц. д-р инж. Медиха Хамза: Финансирането на читалищата е недостатъчно

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:58 / 27.10.2021
896
Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и културно наследство и родова памет. Тяхно е призванието да работят за културното и духовно благополучие на местната общност, да бъдат посредник в гражданското общество, с което да допринасят за неговото изграждане и развитие. 

Друга тяхна роля е да привличат обществено ангажирани хора от всяка възраст, като им създават благоприятна среда за културни, творчески и образователни изяви.

Това заяви кандидатът за народен представител на СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. 

По думите и, главните проблеми, за които читалищните служители споделят, е финансирането, което е недостатъчно за покриване на всички разходи и ремонтни дейности по базите, реквизит, костюми и други. Не достигат средства и за развиването на текущите дейности. Финансирането се осъществява на принципа "субсидия, на база субсидирана численост". Субсидирането на читалищата е нужно да бъде и на база извършени дейности.

Относно проектното финансиране,  кандидатът на СДС-Варна поясни, че читалищата все още нямат широк достъп до проекти и програми, а и не навсякъде имат кадрова готовност да пишат и работят по проекти. 

През 2014 -2015г. доц. д-р инж. Медиха Хамза е председател на ПК “Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет-Варна. Тя внася предложение за изграждането на открити сцени към читалищата във всеки район на Варна. Според предложението сцените следва да са пригодени и за хора с увреждания, за да могат да участват безпрепятствено в изяви.

"За Варна това е още по-наложително, поради две причини - Варна е изключително богата на  професионални културни институти и на културни събития, които обаче, не винаги стигат до варненци извън централната част на града. И втората причина е, че ще могат училища и детски градини да ползват сцените на открито, което ще даде възможности за повече и различни изяви извън сградите на учебните и детски заведения. 

По думите на доц. Хамза, читалищата имат нужда да привличат хора от различни възрасти към дейността си. Една такава дейност е библиотечната.

Модерната библиотека трябва да е функционална и адаптивна. За да бъде търсена една библиотека, трябва екипът ѝ да е запознат с новостите в професионалната сфера, да се прилагат иновации и атрактивност в библиотечното обслужване. В съвременното общество, библиотеките вече имат ролята и на информационни центрове.

Читалищата са дом и на българския фолклор, на първото участие на сцена на всяко дете, и трябва да бъдат приоритет за държавата, а читалищната дейност във Варна е богата по съдържание.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).