Основните предпазни мерки срещу летните вируси са свързани с редовното миене на ръцете преди ядене и на приборите за храна. Добре е също в жегите да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци. Основното е да бъдат грижливо измити преди това. Много трябва да се внимава и за това какви сосове се добавят към готовите храни, купени от магазина. Уместно е да се избягва притоплянето на ястията в микровълнови фурни. Доказано, че тези уреди не унищожават вирусите и бактериите, тъй като температурата е доста по-ниска в сравнение с готварските или газовите котлони. Един от рисковете е човек да се зарази с листериоза, наречена още болест на хладилника, каза още д-р Станева.
Според последните данни от РЗИ - Варна, равнището на острите респираторни инфекции в областта се е понижило. През миналата седмица са регистрирани само 55 случая, близо 2 пъти по-малко спрямо същия период на м.г. Има обаче 4 болни от грип. Диагнозата е поставена в клинични условия, обобщи д-р Станева.
Източник: в. "Черно море"